Direct naar artikelinhoud

Dodelijke crash op supersnelle baan dompelt olympische wereld in rouw Rodelaar verongelukt tijdens training op Winterspelen

De Olympische Winterspelen in Vancouver zijn op een dramatische manier van start gegaan. De 21-jarige Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili is na een zware crash tijdens een trainingssessie om het leven gekomen. Het is het eerste dodelijke ongeval op de Winterspelen ooit.VANCOUVER

Kumaritashvili vloog met een snelheid van om en bij de 144 km/uur uit de bocht en sloeg te pletter tegen een ijzeren wand naast de baan. De toegesnelde artsen probeerden hem ter plaatse te reanimeren, en de Georgiër werd nadien nog per helikopter overgebracht naar de Poly Centre Clinic in Whistler, maar alle hulp kwam te laat. Kumaritashvili overleed even later aan zijn verwondingen.

Na het ongeluk werd de piste meteen gesloten. Vele van Kumaritashvili’s collega’s stonden er aan de aankomst verslagen bij, toen ze het nieuws hoorden. “Dit is het zwaarste ongeval dat ik ooit heb meegemaakt”, zei de Indiase rodelaar en viervoudig deelnemer aan de winterspelen Shiva Keshavan. “Ik vreesde meteen het ergste.” De rodelcompetitie zou normaal gezien vandaag van start gaan. Bij het ter perse gaan was het nog niet duidelijk of de wedstrijden meteen al zullen doorgaan. Kumaritashvili is het allereerste dodelijke slachtoffer in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen.

De baan in Whistler, op zo’n 100 kilometer van Vancouver, geldt als een van de snelste en gevaarlijkste ter wereld. Donderdag smakte de Roemeense Violeta Stramaturaru al tegen de ijswand. Zij was korte tijd bewusteloos. Eerder op de dag verloor ook de Italiaanse olympische kampioen van 2002 en 2006 Armin Zöggeler in diezelfde bocht de controle over zijn slee. In de aanloop naar de spelen werden er vragen gesteld bij de veiligheid van de atleten op deze piste. “Deze baan is gewoonweg te gevaarlijk”, zei de Australische rodelaarster Hannah Campell-Pegg nog voor het dodelijke ongeval. “Bij elke afdaling stortten we ons naar beneden op pistes die steeds gevaarlijker worden. We riskeren elke keer ons leven.” Andi Schmid, de coach van de Britse rodelaars, wijt deze ongevallen aan het feit dat de atleten te weinig tijd krijgen om de baan te leren kennen. “Dat is van cruciaal belang voor deze snelheidsdisciplines. Nu krijgen de atleten amper een week voor de Spelen de kans om de piste te testen. In zo’n korte periode kun je de baan onmogelijk onder de knie krijgen.”Volgens Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), is het overlijden van Kumaritashvili een tragedie. “Dit is een tragedie die een schaduw werpt over de openingsdag van de Olympische Spelen in Vancouver”, zei de Belgische IOC-voorzitter in een eerste reactie. Thomas Bach, de Duitse vicevoorzitter van het IOC was geschokt. “Dit is een drama voor zijn familie en voor de rest van zijn team.”