Direct naar artikelinhoud

Eva Daeleman klaagt photoshopcultuur aan

Samen met drie andere BV's liet Eva Daeleman voor het Eén-programma Ook getest op mensen een foto maken. Een werd bewerkt, op de andere staan ze puur natuur. 'Met Photoshop kun je van iemand een totaal ander mens maken.'

De heupen wat smaller, de buik wat dunner, de borsten groter, de rimpels weg, de tanden gewit... Stop een doordeweekse foto van een vrouw of man in de handen van een professionele retoucheur en hij maakt er in geen tijd een superman of -vrouw van. Met alle excessen vandien. Vorige week nog werd een reclamecampagne voor een antirimpelcrème verboden in het Verenigd Koninkrijk omdat de foto's te veel bewerkt waren met Photoshop. De huid van de 41-jarige actrice Rachel Weisz was opeens wel heel glad en strak geworden.

Het Eén-programma Ook getest op mensen vroeg zich af waarom alle zowat alle foto's in modebladen en reclame bewerkt worden. Daeleman vond drie andere bekende vrouwen - Joke Van de Velde, Sabine Hagedoren en Wendy Van Wanten - die ook puur natuur op de foto wilden. Ze kregen alleen een lichte make-up en werden professioneel belicht.

Om het verschil met een bewerkte foto aan te tonen, lieten ze de groepsfoto ook onder handen nemen met Photoshop. Met opvallend resultaat. "Die bewerkte foto is er een beetje over", geeft Daeleman toe. "Maar we wilden zo aantonen dat je met Photoshop van iemand een totaal anders mens kunt maken. En dat gebeurt echt."

Ook getest op mensenwil vooral de evidentie aanklagen waarmee foto's bewerkt worden. Perfectie hoeft volgens Daeleman niet. "Er zijn veel gewone vrouwen. Waarom mogen zij niet in de bladen staan? Als je als lezeres al die opgekalefaterde vrouwen ziet, ga je op de duur aan je jezelf twijfelen."

Puist, litteken en bult

Is het dan echt zo erg? Nee, meent Nica Broucke, de hoofdredactrice van Elle. "Internationale coverbeelden van bijvoorbeeld Lady Gaga zijn wel bewerkt, maar dat is in overeenkomst met haar management. Zij hebben dat goedgekeurd. Lokale actrices of muzikanten laten we steeds in hun waardigheid. We zullen storende elementen zoals een puist of een bult in de bh wegwerken, maar het blijft essentieel dat ze er natuurlijk en gezond uit zien. Internationale catwalkmodellen maken we dan weer vaak wat dikker. Zij zijn zo mager dat ze er ongezond uitzien."

Hoewel de meeste bladen ontkennen dat ze veel photoshoppen, moest Daeleman al een paar keer goed kijken toen ze het resultaat zag van de modereportages waar ze aan meewerkte. "Vaak wordt een litteken op mijn arm geretoucheerd. Mijn benen zijn veel gladder en perfecter dan ze in het echt zijn. En ik heb ook al eens ontzettend witte tanden gehad. Nu, je weet op voorhand dat ze zullen prutsen. Alleen wil ik mezelf wel nog herkennen."

Ook getest op mensen, vanavond om 21.15 uur op Eén