Direct naar artikelinhoud

Als Doel 3 en Tihange 2 definitief dicht moeten, kan kernuitstap in vuilnisbak

Willy De Roovere, directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, is duidelijk in een uitgelekte mail. In het slechtste scenario moeten de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 definitief dicht. Het scenario voor de kernuitstap verdwijnt dan in de prullenmand.

De top van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) laat geen twijfel over de ernst van de veiligheidsproblemen in de kernreactoren van Doel 3 en mogelijk ook Tihange 2. Er zijn "fouten" in smeedstukken van het reactorvat in Doel vastgesteld. Aan de basis ligt "met grote zekerheid" een productiefout door het Nederlandse bedrijf Rotterdam Drydocks, dat intussen failliet is. Ook Tihange 2 en de kerncentrale in het Nederlandse Borssele, dichtbij de Belgische grens, hebben wellicht gelijkaardige problemen. Wereldwijd zijn er welgeteld 21 reactorkuipen gesmeed door Rotterdam Drydocks.

Alles is mogelijk

Het FANC heeft de exploitanten van deze reactoren onlangs verwittigd en zal de fouten nu verder onderzoeken. Er komt de volgende maanden "waarschijnlijk een lange periode tijdens dewelke analyse, evaluatie, adviezen en ultieme beslissing elkaar zullen opvolgen".

De ultieme beslissing kan alle kanten op: van loos alarm tot definitieve sluiting van beide kerncentrales, samen goed voor liefst 2.000 megawatt. Dat betekent het verlies van ongeveer een achtste van de totale productiecapaciteit in ons land.

"In het meest extreme geval is er dus een risico op het 'verlies' van zowel Doel 3 als Tihange 2 voor elektriciteitsproductie mogelijk en dient allicht de nucleaire uitstap-kalender in dit licht herbekeken te worden", staat letterlijk als besluit in de mail.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) presenteerde net voor het zomerreces zijn langverwachte uitrustingsplan voor de Belgische energiebevoorrading. Daarin werd de geplande kernuitstap deels uitgesteld. In de plaats kwam een compromis à la belge: Doel 1 en 2 sluiten in 2015, zoals voorzien in de paars-groene wet op de kernuitstap uit 2003. Maar Tihange 1 blijft wel tien jaar langer draaien tot in 2025. Na een pittige discussie met vooral sp.a en de groenen kreeg Wathelet een 'go' van de regering-Di Rupo.

Maar de inspanning kan dus voor niets geweest zijn. In het plan blijven de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 immers draaien tot in respectievelijk 2022 en 2023.

De kernuitstap houdt geen enkele rekening met een vroegere sluiting. "Als een reactor verplicht dichtgaat, moeten we de kernuitstap herbekijken", reageert Isabel Castelyn, woordvoerster van Wathelet. "Maar het is nog veel te vroeg voor conclusies."

Gezondheidsrisico's

Behalve de risico's voor onze energiebevoorrading is er ook een mogelijk gezondheidsrisco. Een scheur in de reactorkuip kan - opnieuw in het extreemste scenario- tot gezondheidsrisco's leiden. Het FANC benadrukt echter dat er geen enkel gevaar is voor de bevolking, werknemers en leefmilieu omdat de Antwerpse reactor momenteel stilligt. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH), bevoegd voor nucleaire veiligheid, bevestigt. De vicepremier eist wel dat kerncentrales alleen draaien "als de veiligheid absoluut gegarandeerd is".

Voor Groen is het duidelijk dat de problemen grondig bestudeerd moeten worden. "Het reactorvat is een cruciaal onderdeel van een kerncentrale. Daarmee mag men geen risico nemen. Doel 3 is al operationeel sinds 1982. Nu pas duiken de problemen op, terwijl de fouten zijn ontstaan bij de bouw", reageert kamerlid en energiespecialist Kristof Calvo (Groen).


LETTERLIJK

De interne mail van de FANC-directeur

"In de actuele situatie van het dossier moet er niet uitgesloten worden, dat Doel 3 niet meer opstart."

"In het meest extreme geval is er dus een risico op het 'verlies' van zowel Doel 3 als Tihange 2 voor elektriciteitsproductie mogelijk en dient allicht de nucleaire uitstap kalender in dit licht herbekeken te worden."

"In dit dossier wenst het FANC een strenge aanpak door te voeren en verdere uitbating te weigeren tenzij duidelijk bewezen wordt dat er geen risico is."

"Er kan met grote zekerheid gewezen worden in de richting van het initieel smeden door de leverancier Rotterdam Drydocks."