Direct naar artikelinhoud

'Met geweld zullen we ons doel niet bereiken'

De anti-islamfilm Innocence of Muslims lokt heftige reacties uit bij moslims overal ter wereld. Maar in een Antwerpse moskee komt het niet ter sprake. 'Als het gaat over ons geloof en onze profeet zijn we heel gevoelig, maar op provocaties reageren we beter niet.'

Om kwart voor twee begint het vrijdaggebed in de Antwerpse Imam Buhari Moskee. Meer dan driehonderd mannen palmen de grote gebedszaal op de tweede verdieping in, de vier aanwezige vrouwen begeven zich naar een aparte ruimte. Over haatfilmpjes op YouTube wordt niet gesproken. "We kunnen niets doen tegen mensen die ons willen beledigen", zegt de imam na de gebedsdienst bij een kop thee. "We kunnen alleen bidden voor vrede in alle landen in de wereld. Ook in Syrië en Libië. We moeten problemen oplossen door erover te praten. Dat is de enige mogelijkheid."

De jonge moslim Bayram speelt pool met zijn vrienden in de kantine van de moskee. Hij is nog niet naar YouTube gesurft om Innocence of Muslims te bekijken, en dat zal hij ook niet doen. "Ik wil het niet zien. Het is alleen bedoeld om te provoceren. Ze weten maar al te goed dat we heel gevoelig zijn wanneer het over ons geloof en onze profeet gaat. Ze kennen onze zwakke plek. Net daarom mogen we niet op die provocatie ingaan."

Dat zijn geloofsgenoten woest worden van de beledigingen in de film, kan Bayram begrijpen. "Maar door geweld te gebruiken zullen we ons doel niet bereiken. Wat er gebeurd is in Libië, is absoluut verkeerd. Een moslim mag een onschuldig iemand nooit vermoorden. Als je dat doet ben je even slecht als de persoon die je probeert te raken."

Enes, die als vrijwilliger in de moskee werkt, geeft hem gelijk. "Er zijn moslims die heel de koran uit het hoofd kennen maar zich in de praktijk niet aan de regels houden. Een goede moslim vermoordt geen onschuldigen. En de Amerikaanse ambassadeur in Libië was onschuldig."

"De acteurs die meespelen in de film zeggen trouwens dat er met de film geknoeid is", vult Ebubekir aan. De 21-jarige student bedrijfskunde verzorgt de rondleidingen in de moskee, overigens een voormalige brouwerij. "Het raakt me diep als ik hoor hoe onze profeet beledigd wordt. Maar we kijken er nauwelijks van op. Het is niet de eerste keer dat ons geloof belachelijk wordt gemaakt. Denk maar aan die Deense cartoon. We zijn het gewend, jammer genoeg", zegt Ebubekir.

"Wist je dat die film al werd gemaakt in 2011?" vraagt Bayram. "Toevallig op 11 september staat dat filmpje weer volop in de aandacht. Dat heeft niets meer te maken met onze profeet. Daar zit wat anders achter. De mensen die zo'n films of cartoons maken hopen net dat moslims verkeerd reageren. Ze willen de islam afschilderen als een godsdienst van terroristen."

"Als we iets willen doen om onze profeet te verdedigen, dan moeten we het anders aanpakken", vindt Bayram. "We moeten gebruik maken van dezelfde wapens als onze vijanden. Waarom maken we zelf geen film? Dan kunnen we eens tonen hoe moslims zich écht gedragen."