Direct naar artikelinhoud

Wie spoorbaas Cornu aanvalt, raakt vooral Vande Lanotte

Door de nieuwe spoorbaas Jo Cornu aan te pakken, werd deze week vooral vicepremier Johan Vande Lanotte getroffen. De socialist zondigde dan ook tegen een van de gulden regels der politieke communicatie. Als er een shitdossier komt aangewaaid, slechts één devies: bukken. Steven Samyn

Geen bijverdienste die deze week zo vaak over de tong is gegaan als de bestuursmandaten van Jo Cornu. Vanop zijn vakantieadres op 10.000 kilometer van Brussel liet de nieuwe spoorbaas weten dat hij er niet aan dacht zijn bestuursfuncties bij Belgacom, KBC en Agfa op te geven.

Sindsdien wordt alles uitgespit. Hoeveel verdient hij met zijn bijbaantjes? 232.000 euro. Hoeveel keer moet hij daarvoor per jaar vergaderen? 61. Is dat te veel of te weinig? De argumenten en meningen vlogen heen en weer. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in de clinch.

Alleen in de politiek - geen onbelangrijke speler in deze discussie - luidde slechts één klok. Kamerleden van Groen, sp.a, CD&V, ... allemaal drukten ze hun bezorgdheid of verontwaardiging uit. Zelfs minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS), de voogdijminister van Cornu, haastte zich om te benadrukken dat de functie van CEO van de NMBS prioritair is en voorrang heeft op alles.

Labille: 56 mandaten

Verder dan die vingerwijzing ging Labille echter niet. Dat kon ook moeilijk anders, want het kernkabinet zag er vorige week geen graten in dat de NMBS-topman ook in een resem andere raden van bestuur zou blijven zetelen. Labille is trouwens slecht geplaatst om met het vingertje te zwaaien. Voor hij minister werd, had de ziekenfondsbaas 56 mandaten. Zijn partijgenoot Luc Lallemand, de baas van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel, zetelt onder meer in de raad van bestuur van Bpost. Maar dat is geen voorwerp van discussie.

Opmerkelijk was dat eigenlijk niemand in de Wetstraat het publiekelijk opnam voor Cornu. Dat heeft alles te maken met een gouden regel in de politieke communicatie. Als er een shitdossier komt aangewaaid, geldt slechts één devies: bukken. Telkens als er een dossier passeert waarbij je niets te winnen hebt, doe je er beter aan de media te vermijden. Probeer de zaken ook niet uit te leggen, tenzij het echt niet anders kan. Want, wat je ook zegt, in de perceptie blijft je naam gekoppeld aan het dossier.

Zo wordt het spel nu eenmaal gespeeld en dus werd er de voorbije dagen weer volop gebukt in de Wetstraat. Behalve door Johan Vande Lanotte (sp.a). Defixerdie nooit aarzelt om een blik kandidaten voor een politieke benoeming open te trekken. De man die strategieën uitdenkt en vervolgens zo lang schaakt/driebandt tot zijn pion benoemd wordt.

Wie overigens wil weten hoe het politiek benoemen in de praktijk loopt, kan terecht in het septembernummer van het sociaal-democratische tijdschriftSampol. Geert Mareels, 13 jaar lang kabinetschef van verschillende socialistische excellenties, legt als "ervaringsdeskundige" uit hoe hij partijgenoten aan een job moest helpen. Zijn conclusie laat weinig aan de verbeelding over. "Politieke benoemingen zijn zowat het meest hypocriete thema in de Belgische politiek."

Verschilt Vande Lanotte wezenlijk van zijn politieke tegenstanders die de benoeming van Cornu mee goedkeurden? Natuurlijk niet. Maar hij heeft het benoemingsspel wel geperfectioneerd.

Benoemingsspel

Toch moet je hem één ding nageven. Als de storm opsteekt, heeft hij de ballen om recht te blijven staan. Cornu is net zoals Frank Van Massenhove of Jannie Haek een man van Vande Lanotte. En voor zijn mannen huldigt de sp.a-vicepremier het motto:stand by your man. Omdat hij ook weet dat men door op Cornu te schieten eigenlijk niet in de eerste plaats Cornu, maar Vande Lanotte probeert te treffen.

Het resultaat is wel dat heel het land de onfrisse benoemingssoap bij de NMBS spontaan associeert met de keizer van Oostende. Zelfs de immer genuanceerde Franstalige krantLa Librekopte deze week'Mafia sp.a ou realpolitik'boven een grote foto van Vande Lanotte.

En wat moest gebeuren, gebeurde dan uiteindelijk woensdag. De sp.a'er plooide een beetje. Hij viel Cornu niet af, maar liet weten niet meer te communiceren over dit dossier.