Direct naar artikelinhoud

Frankrijk wil Europese belasting voor Google en Facebook

Volgens de Wall Street Journal gaat Frankrijk er bij de Europese Commissie op aandringen om tegen volgende lente voorstellen te doen voor een nieuw belastingregime voor 'digitale bedrijven'. Frankrijk wil dat bedrijven zoals Facebook en Google in Europa belast worden voor de winsten die ze hier maken.

Daarnaast wil Parijs nieuwe regels die de dominantie van de 'ecosystemen' rond zulke bedrijven moeten verminderen. Zo zou het mogelijk moeten worden om digitale aankopen, zoals boeken of muziek, van het ene platform naar het andere mee te nemen.

De Franse minister voor Digitale Economie, Fleur Pellerin, zei donderdag al in de Franse krant Libération dat Europa nieuwe bevoegdheden moet krijgen om het speelveld in de interneteconomie te effenen, en om Europese bedrijven meer kansen te geven in de concurrentie met de dominante Amerikaanse spelers. "We willen niet het internet reguleren, maar wel een klein aantal platformen die vandaag de innovatie door alle andere spelers verhinderen", aldus Pellerin. In de huidige situatie is het voor Europese bedrijven moeilijk om op wereldschaal te concurreren, zegt ze.