Direct naar artikelinhoud

Cate Blanchett maakt regiedebuut met 'Het diner' van Herman Koch

Het succes houdt niet op voor Het diner. Na het halen van de bestsellerlijsten in de VS en het nieuws dat het boek het meest vertaalde Nederlandse boek ooit is, wordt nu verder gebouwd aan het succesverhaal met een Engelstalige verfilming.

Niemand minder dan Cate Blanchett neemt de regie op zich. De Australische actrice maakt meteen haar debuut aan de andere kant van de camera. Of ze ook een van de hoofdrollen voor haar rekening neemt, is nog niet duidelijk. "Maar dat zou ik haar wel met klem aanraden", zei Herman Koch gisteren op Radio 1.

Als actrice heeft ze twintig jaar lang een divers parcours afgelegd: van elf in Lord of the Rings tot gebroken vrouw in Blue Jasmine. Deze laatste Woody Allen-film zou hoge ogen gooien bij de aanstaande Oscaruitreiking en ook Cate Blanchett wordt getipt om het Dolby Theatre in Hollywood te verlaten met een gouden beeldje. Eerder won ze de award voor haar rol als Katherine Hepburn in The Aviator van Martin Scorsesse.

Het diner verhaalt over twee echtparen die tijdens een etentje overleggen hoe ver ze moeten gaan in het beschermen van hun vijftienjarige zoons. Scenarioschrijver Oren Moverman (The Messenger) is aangesteld om de succesroman om te vormen tot een filmscript. De filmrechten van het boek zijn in handen van Eyeworks-films.

Blanchett kan haar mosterd halen bij de Nederlandse verfilming van scenarioschrijver en regisseur Menno Meyjes. Deze film, met Daan Schuurmans in de hoofdrol, ging vorige week in première op het filmfestival van Toronto. Vanaf november is de Het diner op het Nederlandse witte doek te zien. Wanneer de internationale variant uitkomt, is nog niet bekend.