Artsen investeren in steenkoolmijnen en bommenwerpers zonder het te weten

© Getty Images/iStockphoto

Belgische dokters worden aangemoedigd om hun geld in pensioenfondsen te steken, maar de meeste hebben geen benul wat er met die centen gebeurt. Vaak worden die in bedrijven geïnvesteerd die mensen schade toebrengen, zoals steenkoolmijnen.

Belgische artsen, tandartsen, apothekers en kinesisten krijgen van het Riziv jaarlijks een premie van 4.800 euro. Daarvoor moeten ze wel investeren in een pensioenfonds, een verzekering voor gewaarborgd inkomen of een combinatie van de twee. Op die manier wordt er jaarlijks meer dan 150 miljoen euro in die fondsen gestopt.

De meeste artsen hebben geen flauw idee wat er met dat geld gebeurt. Vaak investeren pensioenfondsen en verzekeringsproducten in bedrijven die niet duurzaam zijn. ‘In grote steenkoolmijnprojecten, bijvoorbeeld, of in een vliegtuigbouwer die ook bommenwerpers voor nucleaire wapens blijkt te produceren,’ zegt Anneleen De Bonte. Zij werkte tien jaar als huisarts en is nu aan de slag bij FairFin, een ngo die artsen wil helpen om ethischer met hun pensioen om te gaan.

Dat is niet gemakkelijk. Enkel wie investeert in fondsen en producten die zijn goedgekeurd door de financiële toezichthouder FSMA, krijgt de Riziv-toelage. Tussen die goedgekeurde productien zit volgens Bonte ‘geen duurzaam alternatief.’ Bovendien moet je een fikse boete betalen als je je gespaarde reserves van het ene fonds naar het andere verplaatst.’ (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content