Direct naar artikelinhoud

Manneken Pis terug in Geraardsbergen

Geraardsbergen hoeft zich geen zorgen meer te maken, Manneken Pis is terug. Burgemeester Freddy De Chou kon het beeldje ophalen in de vestingstoren Dierkost, vergezeld van een brief van de ‘ontvoerders’ die zich het ‘Manneken Pis Liberation Front’ (MPLF) noemen. Uiteindelijk zouden achter het front mensen van het Sint-Catharinacollege zitten. In het kader van een teambuildingsactiviteit hadden zij het beeldje ontvoerd. De Chou ontkende het bericht dat hij maandag zelf al op de hoogte van die teambuilding was. “Ik had wel gemerkt dat het Manneken Pis niet met geweld was weggenomen”, zegt de sp.a-burgemeester. ”En het was vreemd dat twee mensen van het college mij op de hoogte hadden gebracht.” (RVP/BELGA)

‘Cocaïnebende’ riskeert 7 jaar cel

Het openbaar ministerie heeft celstraffen tot zeven jaar en boetes tot 27.500 euro gevorderd voor tien beklaagden die een partij cocaïne uit een container in de Antwerpse haven moesten halen. De drugs waren afkomstig uit Zuid-Amerika en wellicht bestemd voor Nederland. De zaak werd woensdag behandeld voor de strafrechter. De politie werd eind augustus 2010 getipt en via telefoontaps en observaties kwamen de beklaagden in beeld. Na drie mislukte pogingen konden Karim A., Yammir V.V. en Khalid E.K. op 9 september 2010 de container lokaliseren die ze nodig hadden. Ze braken hem open en haalden er 57 kilo cocaïne uit. Toen ze met José G.R. en Jonathan P.D. wilden wegrijden, werden ze gearresteerd. Ook de vijf andere beklaagden, die de uithaling geregeld hadden, belandden achter de tralies. Het vonnis wordt op een latere datum uitgesproken. (Belga)

Nederlandse gemeente Urk verbiedt softdrugs

In de Nederlandse gemeente Urk worden softdrugs straks helemaal verboden. Dinsdagavond bleek de hele gemeenteraad van het conservatieve vissersdorp het erover eens dat blowende jongeren, die nu vaak rond- hangen, een last zijn en niet langer geduld zullen worden. De jongeren wegsturen, zoals nu gebeurt, vindt de gemeente geen optie. “Dan verplaatst het probleem zich enkel”, klinkt het. Op 3 maart valt een definitieve beslissing, maar het is nu al zeker dat het verbod unaniem zal goedgekeurd worden. Dat is opmerkelijk, want in Nederland bestaat een gedoogbeleid rond drugs. Landelijk mag je maximaal 5 gram hasj of wiet op zak hebben. Wie vanaf 3 maart in Urk met de kleinste hoeveelheid betrapt zal worden, krijgt een bekeuring. (RVP)