Direct naar artikelinhoud

Puike rapporten, koele beleggers

De beleggers waren ook snoeihard voor Melexis. De halfgeleiderfabrikant kreeg een opdoffer van 5 procent. Het bedrijf zag in 2010 zijn omzet met 70 procent toenemen tot 219,4 miljoen euro. Na het nettoverlies van 4 miljoen euro in 2009, boekte Melexis vorig jaar een nettowinst van 48,6 miljoen euro.

Beleggers onthaalden de sterke resultaten extreem koel. Melexis legde een recordjaar voor, maar bleef nipt onder de hooggespannen verwachtingen. Idem voor Umicore. En ook KBC sloeg nauwelijks munt uit sterker dan verwachte resultaten en het eerste dividend in drie jaar. Op Wall Street kreeg Cisco Systems klappen na flauwe cijfers.

De beursrally was eergisteren al in Europa en de VS in het vriesvak beland en ook gisteren waren de aandelenmarkten niet vooruit te branden. De Bel-20 sloot met een verlies van 0,6 procent, tot 2.702,5 punten. Eerder op de dag stond de beursbarometer op een verlies van meer dan 1 procent.

Dé rode draad is dat beleggers na de koersrally van de voorbije maanden de lat erg hoog leggen, zodat zelfs bedrijven die recordresultaten voorleggen niet aan hun wensen voldoen. In 2010 stuwden de beleggers Melexis 99 procent hoger, Umicore won 66 procent.

De materiaaltechnologiegroep Umicore en de chipbakker Melexis pakten nochtans met recordresultaten uit. Umicore krikte ook de coupon met een kwart op tot 80 cent bruto per aandeel, inclusief het al in oktober uitgekeerde interim-dividend van 32,5 cent. Dat is een stijging met 23 procent ten opzichte van 65 cent dividend over het boekjaar 2009.

Bij Melexis is nog geen sprake van een dividend. De groep kondigt dat traditioneel pas later aan. Beleggers moeten zich dus voorlopig concentreren op de cijfers. Melexis beleefde dan wel een recordjaar, de analisten hadden voor het vierde kwartaal op nog sterkere cijfers gehoopt. De beleggers koesterden eveneens hoge verwachtingen, getuige de koerswinst van 4 procent op woensdag.

Toch bleven de recordresultaten in beide gevallen nipt onder de hooggespannen verwachtingen. Na de spectaculaire hausse van beide aandelen in 2010 betaalde zich dat cash: Umicore verloor ruim 3 procent, Melexis ging 5 procent in het rood.

Eergisteren mochten ook Barco en Mobistar al vaststellen dat de aandeelhouders niet altijd dankuwel zeggen voor een gulle geldstroom in hun richting.

Dezelfde trend elders in Europa: bedrijven willen hun aandeelhouders belonen, maar die reageren in het beste geval met een geeuw. Rio Tinto gaat daarin het verst. De mijnbouwer krikt het dividend met 20 procent op tegenover de eerdere beloftes, en gaat 5 miljard dollar extra uitkeren via een aandeleninkoopprogramma. Rio Tinto zakt 1 procent.

Als zelfs recordresultaten niet beloond worden, is het duidelijk geen ideaal tijdstip voor een winstwaarschuwing. Dat mocht Air France-KLM ondervinden. De luchtvaartreus verlaagde zijn winstprognose voor het boekjaar tot 31 maart en tuimelde 7 procent naar beneden.

Groei

Tijdens de presentatie van de resultaten bij Umicore gaf CEO Marc Grynberg aan dat de cijfers opnieuw naar het niveau van voor de crisis zijn geklommen dankzij het herstel van de vraag, mede door een “heel sterk” vierde kwartaal.

Alle bedrijfsonderdelen tekenden groei op. De divisie katalysatoren ging er bijna 20 procent op vooruit tot een omzet van haast 700 miljoen euro. De recyclagepoot, de tweede grootste divisie qua omzet, klokte af op een omzet van 506 miljoen euro tegenover 427 miljoen in 2009. De hoge metaalprijzen op de markt spelen daarbij een rol.

Voor 2011 gaat Umicore uit van een verdere stijging van de inkomsten en winsten. “Zowel omzet als winst zal verder blijven groeien”, verduidelijkte de CEO. “Het ziet er goed uit voor 2011. We verwachten een goed jaar.”

Grynberg verwacht in 2011 “meer dan 200 miljoen euro” te investeren. Zo worden twee fabrieken gebouwd in Azië en wordt een nieuwe smelter opgetrokken in Hoboken voor de recyclage van batterijen. Daarnaast komen er investeringen voor de productie van katalysatoren voor zware voertuigen. In dat segment is Umicore een vrij nieuwe speler, in tegenstelling tot de markt voor autokatalysatoren.

Zwakke beursdag

Op de zwakke beursdag gisteren was het defensieve Mobistar de grootste stijger in de Bel-20. Het aandeel won 0,6 procent tot 46,02 euro. Donderdag was Mobistar nog bijna 4 procent gezakt wegens matige vooruitzichten en een zwak debuut van de tv-diensten. Allicht werden beleggers gisteren aangetrokken door het nettodividendrendement van 7 procent.