Direct naar artikelinhoud

Genk blijft in spoor van leider Anderlecht

Racing Genk geeft Anderlecht vooralsnog geen vrijgeleide naar de landstitel. Een uitstekende prestatie van Thibaut Courtois - alweer - zorgde ervoor dat het vrijschopdoelpunt van Töszér - alweer - volstond voor de drie punten. Waregem lijdt zijn tweede nederlaag op rij.

Aan de Gaverbeek vroor het maar geen weer dat keeper Thibaut Courtois uit evenwicht kan brengen. Nauwelijks afgetrapt behoedde de knaap zijn ploeg voor een vroege achterstand. Traoré was doorgespurt op zijn linkerflank, hij vond aan de penaltystip de vrijstaande Chevalier, maar daar was Courtois. Die maakte zich breed en devieerde de bal tegen de staak.

Zulte Waregem was lange tijd de betere ploeg. Het tactisch plaatje van Hugo Broos mocht er zijn: een viermansdefensie met daarvoor Colpaert als sheriff, en de oersterke Hyland in de zone van Töszér. Twee flyers op de vleugels, Chevalier en Delaplace, liepen in steun van Traoré en hangende spits Matton. Waregem legde de leukste combinaties op de mat, met een hele mooie iets over het kwartier. Kunststoten was het, enkel Mattons afwerking was ondermaats.

Racing Genk, met Joneleit in de plaats van de verkochte Joao Carlos en met Barda voor Buffel, wankelde maar zakte net niet door het ijs - haast letterlijk te nemen. Eén keer konden de bezoekers in het eerste halfuur voor gevaar zorgen; Kevin De Bruyne trapte een opwarmertje in de korte hoek van doelman Bossut. Het was opvallend en geen openbaring dat zonder Carlos de opbouw bij Genk hoofdzakelijk bestond uit lange ballen en doelloze missies. Maar we begrijpen dat directeur Dirk Degraen niet neen zei tegen de 3 miljoen euro vanuit Rusland.

Kort voor de rust viel een koude douche over de hoofden van Zulte Waregem. De rechtstreeks in doel getrapte vrijschop van Töszér (0-1) was allerminst verfrissend voor Hugo Broos. Net als vorige week tegen Kortrijk was Tözsér met zijn traptechniek de schattendelver van Racing Genk.

Courtois briljant

De thuisploeg kon na de rust de positieve lijn uit de eerste helft niet verlengen. Dat had ook te maken met Genk. Frank Vercauteren zag hoe zijn jongens met iets meer agressiviteit voetbalden en de uitblinkers bij Waregem, Matton en Hyland, minder tijd en ruimte gaven om orde te brengen in de West-Vlaamse wereld. Waregem kon geen kans meer bijeen voetballen. Aan de overzijde was er weliswaar De Bruyne om nu en dan eens een steekbal te geven om duimen en vingers van af te likken, maar zijn spitsbroeders Ogunjimi en Vossen acteerden onder het vriespunt. Het gevolg was stilaan een bedroevend spektakel dat handen en tenen enkel kouder deed aanvoelen.

Opschudding kwam er pas opnieuw een kwartier voor affluiten. Bij een vrijschop vanop links voor Zulte Waregem kwam Maréval ineens opduiken aan de eerste paal. Zijn kopslag was volgens het boekje, maar de reflex van Courtois was briljant. Racing Genk speelde met vuur. Toen Courtois toch eens geklopt leek, zeilde het schot van Matton nipt over de deklat.

Broos trachtte in de slotfase nog een punt uit de brand te slepen, maar ook de inbreng van Kevin Roelandts bleek nutteloos. Courtois pakte het laatste schot van Chevalier en houdt Genk zo in het spoor van Anderlecht.