Direct naar artikelinhoud

Moussa Dembélé: 'Ik hoopte dat AZ het virus van de Rode Duivels niet zou overnemen. Maar we hebben ons eigen ding gedaan hier'

Vorig seizoen was één grote ontgoocheling voor AZ, jullie werden elfde. Van Gaal zou vertrekken, maar de spelers hielden hem hier. Hoe is dat gegaan?

Martens: "Op het moment dat hij zei dat hij zou vertrekken, merkte de hele groep dat iedereen nog door wilde gaan met Van Gaal. De club wilde dat ook wel, en je voelde dat hij het zelf eveneens nog zag zitten. Alleen niet onder deze omstandigheden. Daarop zijn de drie aanvoerders naar het bestuur gestapt met de vraag of ze daar echt wel wilden dat hij vertrok. Blijkbaar hadden ze samen met Van Gaal besloten dat het beter zo was, onder invloed van de slechte resultaten."

Dembélé: "Het bestuur heeft daarop opnieuw met Van Gaal gesproken, over wat wij ervan vonden. En zo is hij gebleven... Voor mij was hij uiteindelijk de reden waarom ik naar hier ben gekomen. Ik wilde heel graag met hem werken. Zo'n palmares, dat kan nooit een slechte trainer zijn."

Wat is er nu zo speciaal aan die man?

Martens: "Als een wedstrijd gedaan is, spreekt hij gewoon altijd de waarheid. Iets anders formuleren om de boel rustig te houden, doet hij nooit. Hij is eerlijk. Ook jongens die weinig onder hem hebben gespeeld, zijn positief over Van Gaal. Dat kunnen maar weinig trainers zeggen."

Dembélé: "Op alles wat je doet, heeft hij een opmerking. Als het goed is, dan is het geweldig. En als het niet goed is, zul je het niet één maar vijf keer horen."

Je wereldgoal tegen Willem II vond hij eigenlijk maar niets. Het was een individuele actie, vandaar.

Dembélé: "Het was een goeie goal. Maar er is te veel over gezegd en geschreven."

Martens: "Het was nu ook geen Maradona-goal, hé zeg."

Wat is jouw artistiek hoogtepunt dit seizoen?

Martens: "Niet dat het een wereldgoal was, maar mijn doelpunt in het begin van dit seizoen tegen PSV was voor mij persoonlijk het mooiste. Ik was voor het eerst na een heel lange tijd weer belangrijk voor AZ."

Ben jij nu het grote verschil tussen AZ dit jaar en vorig jaar?

Martens: "Nee, helemaal niet. De groep kon niet volwassen genoeg omgaan met al die nederlagen. En we hadden dan ook nog eens alle pech van de wereld. We hebben vaak in de laatste minuut punten verloren. We zaten in een vicieuze cirkel."

Dembélé: "Vertrouwen, dat is het verschil. Vorig jaar was iedereen op zoek, en probeerde iets op zichzelf wat niet lukte. Nu wordt de ploeg elke keer wel door iemand anders op sleeptouw genomen. Iedereen heeft dit seizoen wel eens zijn moment gehad. En de verdediging stond goed."

De kampioen gaat rechtstreeks naar de poulefase van de Champions League. Dat zal ongetwijfeld meespelen in de keuze tussen vertrekken of blijven?

Martens: "Als er een aanbod komt, is de keuze nu sowieso moeilijker. We hebben hier een mooi perspectief. Maar er zal zeker voor iemand in de groep een perfect plaatje komen. Een goed financieel aanbod, van een club uit een grote competitie mét Champions League erbij. Dan kun je niet tegenhouden."

Is er momenteel concrete interesse?

Dembélé: "We moeten daar eerlijk in zijn: er is interesse. Maar ik heb nog niet met die ploegen rond de tafel gezeten. Eerst de titel, dan besprekingen."

Welke ploegen zijn het?

Dembélé: "Tubantia en Berchem Sport. Nee, serieus, dat wil ik niet bekendmaken. We praten later. Als we hier kampioen worden, zit ik uiteindelijk in een luxepositie om te onderhandelen. Ik voel me hier goed, en ik kan in dat geval Champions League spelen."

Hoe zit het met jou, Maarten?

Martens: "Ik heb aan mijn zaakwaarnemer gezegd dat ik me nu enkel wil concentreren op de titel. Omdat ik weet hoe jammer het is als je zoiets mist."

Denk even terug aan de autorit van België richting Alkmaar na de reis naar Bosnië. Wat dachten jullie toen?

Dembélé: "Ik hoopte dat AZ het virus van de Rode Duivels niet zou overnemen. Maar we hebben gewoon ons eigen ding gedaan hier."

Martens: "Ik had bijna niets gedaan. De trainingen bij de nationale ploeg staan in functie van de jongens die spelen. Ze zijn ook niet zwaar. Als je dan twee keer in de tribune moet zitten tijdens die matchen, dan heb je niet veel gedaan. Voor mij was het dan ook afwachten wat de volgende wedstrijd hier zou geven. Ik vroeg me af of ik wel negentig minuten zou kunnen spelen. Dat was niet fijn."

Je was ook niet blij over de manier waarop je het hebt moeten horen.

Martens: "Ja, dat klopt. Maar dat gaat niet over mij persoonlijk. Bij een nationale ploeg gaat het erom dat je een groep creëert. Dat iedereen voor elkaar wil werken. Als je dan maar een uur voor de wedstrijd verneemt dat je in de tribune moet, zit je niet in dat stadion met een gevoel van 'kom op, we moeten er hier voor gaan'. Je bent ontgoocheld. Voor mij is de normale gang van zaken dat je het al veel eerder in het hotel hoort. Dan heb je tijd om die ontgoocheling te verwerken en zit je met een heel ander gevoel in die tribune. Ik denk ook dat het normaal is dat je uitleg krijgt. Dat is ook niet gebeurd."

Dembélé: "Maarten is een goeie speler, een belangrijke. Hij moet respect krijgen. Ik vond het niet correct dat het op die manier is gegaan. Wat ik uiteindelijk heel sterk vind, is dat Maarten er meteen opnieuw stond in de volgende wedstrijd voor AZ."

Een week later werd Vandereycken ontslagen. Een verrassing?

Martens: "Het is niet omdat ik die week als onprettig heb ervaren, dat ik negatief over hem wil zijn. Hij heeft me bij de groep gehaald, en me in het begin ook opgesteld. Ik vind het jammer dat iemand zijn werk niet kan afmaken. Maar als de resultaten er niet zijn, begrijp ik dat er naar andere oplossingen wordt gezocht."

Dembélé: "Ik vind Vandereycken een goeie trainer. Maar ik weet dat er een paar jongens niet echt tevreden waren over hem. Ze waren het niet eens met zijn tactische keuzes. Ik denk dat zij het er dan ook mee eens waren dat er iets moest gebeuren. Nu, ik zit meer met de teleurstelling dat het in die twee wedstrijden tegen Bosnië helemaal is misgelopen. We hebben zo'n goeie groep."

Veel jongens hebben wel iets anders verteld in de kranten.

Dembélé: "Dat is normaal. Er zijn er altijd die in zo'n situatie andere dingen gaan zeggen dan wat ze werkelijk denken."

Als je hier de manier van werken ziet en de filosofie van het voetbal, is de tijd dan niet aangebroken voor een Nederlandse bondscoach?

Dembélé: "Mij maakt het niet uit wat voor nationaliteit de man heeft, maar ik wil wel graag aanvallen. We hebben vooral aanvallende kwaliteiten bij de nationale ploeg, we moeten die gebruiken."

Martens: "We hebben er inderdaad de spelers voor. Voor mij zou een Nederlander zeker kunnen. Het is belangrijk dat de filosofie past bij de spelers."

Dat was niet zo met Vandereycken als bondscoach.

Martens: "Misschien wel, ja. Vooral in die wedstrijd thuis tegen Bosnië heeft het verkeerd uitgepakt. Spelers als Moussa en ik gaan liever uit van onze eigen sterkte. Luister, er is gewoon te vaak niet goed gepresteerd. Ook door de spelers niet. En als dat niet het geval is, kun je ook aanvallend niets brengen."

"Persoonlijk vond ik dat het voor mij bij België nog niet echt duidelijk was wat er van mij werd verwacht. Ik heb altijd op een andere positie gespeeld. Ik heb op de tien gespeeld, op links, dan hangende spits op rechts... Ik vind het prettig als ik een aantal wedstrijden gewoon hetzelfde kan doen. Misschien moet je dat ook afdwingen, maar dan nog was het de afgelopen jaren gewoon altijd iets anders. Moussa is anders. Die mag je rechtsback zetten, en hij gaat nog goed spelen."

Dembélé: "Bwah. Ik speel ook liever op één en dezelfde positie. Bij AZ speel ik hier ook op drie, vier verschillende plaatsen. Dat is lastig, maar de coach beslist uiteindelijk waar hij je zet."

Stijn Stijnen verkondigde vorige week in deze krant dat hij het met beloftencoach Jean-François De Sart niet ziet zitten. Daar denken jullie allicht anders over?

Dembélé: "Ik vind niet dat je moet praten over coaches waar je zelf niet mee hebt gewerkt. Oordelen over mensen die je niet kent, dat doe je niet. Ik vind De Sart een goeie trainer. Hij geeft vertrouwen en wil aanvallen."

Martens: "Het pluspunt van De Sart is dat hij een goeie bóndscoach is. Wat is belangrijk in zo'n functie? De jongens zijn er vaak maar een week, of anderhalve week. Dan moet je veel vertrouwen geven, en duidelijkheid scheppen. Dat doet De Sart. Bij de beloften heeft hij altijd vastgehouden aan één systeem, en heeft daarbij duidelijk gezegd wat hij van elk van ons verlangde. Voor de rest mochten we onze gang gaan. Hij had heel veel vertrouwen in ons."

Er was geen discipline.

Martens: "Dat hangt af van de groep. We zijn daarin verbeterd in de periode dat we met De Sart hebben gewerkt. Misschien zouden sommige dingen in het begin nog uit de hand zijn gelopen, maar naar de Olympische Spelen toe was er toch discipline. In Yantaï was het voor ons een heel nieuwe situatie. We waren niet gewend dat we in groep op reis waren en tegelijkertijd ook moesten rekening houden met andere sporters die daar waren. We hadden toen ook heel veel last van de jetlag. De eerste nachten waren we constant wakker, en overdag vermoeid. Maar uiteindelijk is alles goed gegaan."

Dembélé: "De Sart is geen coach die kort op de man zit, maar hij heeft verstand van het spelletje en geeft je een goed gevoel. Trouwens, Vandereycken is toch ook niet de man die iemand verrot gaat schelden. Hij doet ook alles op een rustige manier."

"Er moet nu maar eens op het terrein worden gesproken. Tegenwoordig wordt er alleen nog geruzied in de kranten. Ik vind het kinderachtig van de mensen die ermee gestart zijn. Het mag nu wel eens gaan ophouden."

Sorry, nog één citaat van Stijnen. 'Er zijn er die hun tasje van Louis Vuitton waarmee ze naar de match komen belangrijker vinden dan de match zelf'. Moussa, jij hebt zo'n ding.

Dembélé: "Het kan goed zijn dat hij het over mij heeft. Maar ik zie zo'n uitspraken eerder als frustratie na verlies. Ik ben helemaal niet boos op hem, of zo."

Slapen jullie momenteel slecht van de stress?

Martens: "Nee, het is de jongste weken zelfs afgenomen. Begin vorige maand wonnen we zowel van Utrecht uit en NEC uit telkens met 0-1. Dat waren voor ons de wedstrijden van het seizoen. Als we die zouden doorkomen, dan wisten we dat we een heel grote kans maakten. Nu is het veel meer relax omdat we zo'n grote voorsprong hebben."

Sommigen hier hebben nooit stress...

Dembélé: "Een paar uurtjes voor een wedstrijd voel ik soms iets. Maar ik heb niet snel stress, nee."

Vorige week heeft een fotograaf je gevraagd om een pet op te zetten met 'kampioen' op, en je wilde niet.

Martens: "Nee. Anders had deze week overal gestaan dat we er al van uit gaan dat het binnen is. Het leek me slimmer zo."

Dembélé over de uitlatingen van Stijnen:

Ik vind niet dat je moet praten over coaches waar je zelf niet mee hebt gewerkt. Ik vind De Sart een goeie trainer

Martens over het duel tegen Bosnië:

Voor mij is de normale gang van zaken dat je al veel eerder in het hotel hoort dat je de tribune in moet