Direct naar artikelinhoud

VN: 'Minstens 240 vluchtelingen verdronken'

De Middellandse Zee kent een nieuwe vluchtelingentragedie. Minstens 240 vluchtelingen zijn volgens UNHCR verdronken voor de Libische kust. 'Er waren heel wat zwangere vrouwen en kleine kinderen aan boord.'

Ze vertrokken woensdagochtend met een rubberboot vanuit Libië, maar ze zouden Italië niet bereiken. Amper 29 van de 110 opvarenden waren nog in leven toen de hulpdiensten na enkele uren aankwamen. Alle andere migranten, onder wie vrouwen en kleine kinderen, verdronken in de Middellandse Zee. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR op basis van verklaring van overlevenden.

Het was niet de enige tragedie: elders aan de Libische kust kwamen nog eens 130 vluchtelingen om. Slechts twee hebben het overleefd.

Minst erge optie

De verhalen van de overlevenden waren "zeer consistent", zo stelt UNHCR-woordvoerster Carlotta Sami. "Ze hebben het over twee gekapseisde boten, niet ver van de Libische kust. Ze zeggen allemaal dat de boten in zeer slechte staat waren. Er waren heel wat zwangere vrouwen en kleine kinderen aan boord."

De oversteek van Libië naar Italië is nog altijd zeer druk gebruikt. Bijna 160.000 mensen hebben dit jaar Italië bereikt vanuit Libië, bijna evenveel als het recordaantal dat in 2014 werd opgetekend. "Als de trends van oktober aanhouden, zullen we dit jaar meer mensen in Italië hebben zien aankomen dan in 2014."

Syriërs lijken de Libische route niet meer te gebruiken. De meesten zijn op de vlucht voor de oorlog en armoede in Nigeria en Sudan, of de dictaturen in Eritrea en Gambia. Gezien de toestand in Libië, waar een burgeroorlog woedt, stellen veel vluchtelingen dat de levensgevaarlijke zeeroute hun minst erge optie is.

Vorige week nog maakte de VN bekend dat 2016 het dodelijkste jaar ooit is voor vluchtelingen die de Middellandse Zee willen oversteken. Sinds januari zijn er volgens de VN al minstens 3.800 mensen verdronken, wat overeenkomt met één overlijden per 269 migranten die Europa konden bereiken.

Hogere cijfers

De Internationale Organisatie voor Migratie stelt die cijfers nu naar boven bij: waar er vorig jaar 3.777 mensen verdronken, zijn er tot gisteren 4.220 migranten om het leven gekomen op de Middellandse Zee.