Direct naar artikelinhoud

Terug naar het België van 'de jaren stillekes'

Waarom ruilden onze grootouders ineens massaal de boerderij voor een fermette? Hoe was het om op te groeien in een kroostrijk gezin? Stonden onze ouders ook in de file en waar is de tijd dat 'meneer pastoor' nog een groot moreel gezag uitstraalde? Het antwoord op deze en andere vragen krijgen we dankzij het onvolprezen en intussen helemaal gedigitaliseerde VRT-archief, waarin alle sinds 1953 gedraaide beelden netjes werden opgeslagen. Verborgen pareltjes die werden gebundeld tot een nostalgische zwart-witterugblik die laat zien hoe ingrijpend dit land tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw veranderd is.

In Land in de kering worden enkel fragmenten uit 'de jaren stillekes' geserveerd, begeleid door het originele commentaar van een koor 'historische' (journalisten)stemmen.

In de eerste van negen thematische afleveringen zien we hoe het Belgische snelwegennet van amper 29 kilometer in de jaren vijftig explosief groeide en met 1.800 kilometer een van het dichtste ter wereld werd. Later komen ook de eerste immigranten, de onstuitbare opmars van koning auto, de (onbestaande) ruimtelijke ordening, de teloorgang van boer en tuinder, de jeugd, het geloof, het gezin en de Vlaamse kust aan bod.

Het klinkt veelbelovend en interessant. Al leert de ervaring dat archiefprogramma's dikwijls niet veel meer zijn dan gemakkelijke recyclage die naar het voorbeeld van het onnozele Het verloren voorwerp oude wijn in nieuwe zakken proberen te verkopen. Deze keer beter? Laten we het hopen.