© BELGA

Loting EK: Red Flames in groep A met Nederland, Noorwegen en Denemarken

De Belgische vrouwen nemen het volgend jaar in het EK op tegen gastland Nederland, Denemarken en Noorwegen. De loting was dinsdag in het Luxor-theater in Rotterdam.

mawe

Dinsdag is in Rotterdam geloot voor de groepsfase van het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal dat in de zomer van volgend jaar in Nederland zal plaatsvinden. De Red Flames nemen het in groep A op tegen gastland Nederland, Denemarken en Noorwegen.

De Red Flames, 26e op de FIFA-ranking, zaten bij de loting in pot 4 en kwamen dus terecht in een groep met drie op papier sterkere tegenstanders.

Uit pot 1 kreeg België Nederland (FIFA-12), dat als gastland automatisch geplaatst was, voorgeschoteld. De Flames ontliepen absolute kleppers als titelhouder Duitsland (FIFA-2), Frankrijk (FIFA-3) en Engeland (FIFA-5).

Met Noorwegen (FIFA-11) treffen onze landgenotes wel een stug team uit pot 2. De Scandinaviërs pakten op het vorige EK in 2013 nog het zilver en wonnen hun kwalificatiepoule autoritair met 22 punten op 24.

Denemarken (FIFA-20), uit pot 3, is de derde tegenstander voor de Flames. De Denen, op het EK 2013 halvefinalist, eindigden in hun kwalificatiegroep tweede op twee punten van groepswinnaar Zweden, maar behoorden net als België bij de zes beste tweedes.

Bondscoach Serneels: “Erg mooie loting”

Bondscoach Ives Serneels is tevreden met de loting: “De drie matchen zijn voor ons mooie uitdagingen”.

“Het is een erg mooie loting”, reageerde Serneels, die sinds 2011 de Red Flames traint. “Ik denk dat we een open groep geloot hebben. De derby tegen Nederland is altijd wel speciaal en tegen Denemarken, onze eerste tegenstander en op een toernooi altijd gevaarlijk, liggen er mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor Noorwegen, dat op het vorige EK in 2013 de finale niet verdiende te verliezen tegen Duitsland.”

De Red Flames hebben hun doelstelling, zich voor het eerst in de geschiedenis plaatsen voor een toernooi, bereikt. Mogen de Belgen verder dromen van een eventuele kwalificatie voor de kwartfinale? “Daar wil ik nu nog geen uitspraken over doen”, vertelde de bondscoach. “We moeten klaar zijn voor onze eerste match tegen Denemarken en het daarna wedstrijd per wedstrijd bekijken. Maar als coach wil ik in geen geval dat iemand naar Nederland trekt met de gedachte dat drie EK-wedstrijden sowieso al mooi zijn geweest. Dat is niet de juiste ingesteldheid.”

Red Flames oefenen tegen twee EK-tegenstanders

België speelt zijn drie poulewedstrijden in Doetinchem (op 16 juli tegen Denemarken), Breda (op 20 juli tegen Noorwegen) en Tilburg (24 juli tegen Nederland). “De speelsteden vallen geweldig mee voor onze supporters”, oordeelt Serneels. “Ik zou dan ook al onze fantastische fans die ons tijdens de kwalificatiecampagne gesteund hebben willen oproepen om naar Nederland af te zakken.” .

België eindigde in zijn kwalificatiepoule met zeventien punten op de tweede plaats, op vijf punten van groepswinnaar Engeland. De acht groepswinnaars en de zes beste tweedes plaatsten zich voor het EK. De twee overige tweedes speelden een barragewedstrijd voor het laatste EK-ticket. Nederland was als gastland automatisch zeker van deelname.

In groep B neemt titelhouder Duitsland het op tegen Zweden, Italië en Rusland. Frankrijk, IJsland, Oostenrijk en Zwitserland vormen groep C, en groep D wordt gekruid door de Britse derby tussen Engeland en Schotland en het burentreffen tussen Spanje en Portugal.

Het EK vindt plaats van 16 juli tot 6 augustus 2017. Eind deze maand spelen de Red Flames nog twee oefenmatchen ter voorbereiding van het EK. Opvallend is dat België met Nederland (24 november) en Denemarken (28 november) twee EK-tegenstanders in de ogen zal kijken.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer