Direct naar artikelinhoud

NMBS heeft lot van treinbouwer Bombardier in handen

De toekomst van Bombardier in België hangt af van nieuwe contracten. Dat heeft Pierre Beaudoin, de CEO van de trein- en vliegtuigbouwer, woensdag gezegd tijdens de zending van Vlaams minister-president Kris Peeters in Quebec.

Bombardier, dat in Brugge 450 mensen tewerkstelt, wacht op een beslissing over een openbare aanbesteding voor de bestelling van nieuwe treinen voor de NMBS. Als die productie niet in Brugge terechtkomt, ziet Bombardier geen toekomst meer in ons land, zo liet het bedrijf eerder vorig jaar al eens weten. Peeters zal er daarom bij de federale regering op aandringen dat die openbare aanbesteding er zo snel mogelijk komt. Het industriële beleid is volgens de Vlaamse minister- president "erg belangrijk in Vlaanderen".

Werk tot eind 2014

"Om de fabriek in Brugge open te kunnen houden, hebben we werk en contracten nodig", aldus Beaudoin. Bombardier Brugge gaf eind vorig jaar aan nog genoeg bestellingen en dus werkzekerheid te hebben tot eind 2014, maar vanaf dan staat er niet veel meer in het orderboek. "We moeten dan een put zien te vullen van 12 tot 18 maanden, en hopen dat de bestelling van nieuwe treinen voor de NMBS bij ons terechtkomt", zei ACV-vakbondsman Steven Bogaert toen.