Direct naar artikelinhoud

Nafi Thiam stikkapot maar tevreden

Kapot maar content en met een veertiende plaats, zo sloot zevenkampster Nafi Thiam (maandag 19) in het Loesjnikistadion haar eerste WK als senior af. Ook al bleef ze met een score van 6.070 punten ver onder haar persoonlijk record. Voor Thiam was het WK niet meer dan een etappe onderweg naar wereldprestaties.

Nafi Thiam keek haar ogen uit toen ze gisteren even na achten het stadion binnenwandelde, ze leek wel een kind in een snoepwinkel: zo veel volk, dat was ze als junior niet gewend. Maar lang kon ze er niet van genieten, want de afrondende proef, de 800m, is geen spek voor haar bek. Wie dat nog niet wist, besefte het wel toen de camera op haar inzoomde. Thiam stak haar tong uit: ze had duidelijk geen zin in de twee volle rondjes.

"Ik wist op voorhand dat ik helemaal achteraan zou lopen", vertelde ze. "De tijden van die meisjes waren een stuk beter dan die van mij. Het is toch makkelijker als je er eentje vlak voor je hebt lopen, die kan je proberen in te halen." Maar Thiam moest de klus alleen klaren en ze deed dat met een behoorlijke tijd - naar haar normen - van 2:25.47. Helemaal naar het beeld van haar tweede dag: niet slecht maar zeker niet geweldig, wat verklaart waarom de Naamse atlete, die maandag negentien wordt, van de negende naar de veertiende plaats zakte.

"Ik zit stikkapot, maar ik ben ongelooflijk tevreden met mijn prestatie", pufte ze nadien. "Ik had op voorhand voor dit resultaat getekend, ook al waren er vandaag geen uitschieters in mijn prestaties. Ik voelde toch dat ik mentaal en fysiek aan het kraken was en mijn benen zegden me dat het een lang seizoen was. Vergeet niet dat ik drie weken terug nog het EK voor junioren afwerkte."

Op dat EK in Rieti stelde ze haar persoonlijk record scherper tot 6.298 punten, tevens een nieuw Belgisch record. Daar bleef ze in Moskou met 229 punten onder. "Rieti was een heel andere ervaring. Veel intiemer, maar de spanning was er voor mij een stuk groter. Ik wilde daar goud winnen en dat is me gelukt. Hier had ik niets te verliezen en kon ik mijn competitie ontspannen afwerken. Het was plezant, zeker dat ererondje op het einde."

Na dat rondje sloot ze trainer Roger Lespagnard in haar armen en de traantjes vloeiden. "Ik werk elke dag met hem en ik denk dat hij ontroerd was omdat hij trots op me is dat ik het heb volgehouden. Ik heb me helemaal à fond gegeven. Voor mij is mijn WK geslaagd."

Memorial

Op de Memorial Van Damme op 6 september sluit Thiam haar seizoen af met het hoogspringen (glimlachend: "Ik ben de zevenkampen nu wel even beu"). Ook vorig jaar trad ze aan op de Heizel, maar toen nog als nobele onbekende. Nu is België haar sportende dochter stilaan aan het ontdekken.

"Ik heb de indruk, ja. Op mijn Facebook kreeg ik er op één dag 1.100 fans bij. (lacht) Tuurlijk is dat leuk, maar daar hangt ook een minder prettige kant aan vast, namelijk druk. Maar ik probeer die sociale media niet al te veel te volgen."