Direct naar artikelinhoud

Wie wint de Booker Prize?

Volgende week dinsdag wordt de belangrijkste Engelstalige literaire prijs uitgereikt: de Man Booker Prize for Fiction. Wie zijn de genomineerden en hoeveel kans maken ze om die Booker mee naar huis te nemen?

David Szalay - All That Man Is

Thema Negen verhalen vormen samen een caleidoscopisch beeld van de mens, van twee jongens die tijdens hun reis door Europa in Praag verleid worden door een oudere vrouw, tot een vader die op het einde van zijn leven met zijn dochter op zoek gaat naar sereniteit.

Stijl Diepgravend en lichtvoetig tegelijk. Je leest dit boek met een glimlach om de mond, wegens de erkenning en de inleving: wat zou jij doen, vraagt dit boek voortdurend.

SterkteAll That Man Is voegt een filosofische lijn toe aan de literaire. Dit is het leven, schreeuwt dit boek uit: een onophoudelijk ondergaan van twijfel, angst en slecht nieuws, van je jeugd tot je oude dag.

Zwakte Szalay schrijft over mannen en beschouwt vrouwen misschien iets te vaak als sparringpartners. In acht van de negen verhalen zijn ze seksobjecten, verleidsters of maîtresses.

Jonathan Cape, 448 p., 17,48 euro. Verschijnt op 15/11 in een vertaling door Auke Leistra als Wat een man is bij Nijgh & Van Ditmar.

Deborah Levy - Hot Milk

Thema Breek, brak, gebroken: niets blijft heel in deze roman waarin een jonge vrouw met haar aan de benen verlamde moeder naar Almería reist om er genezing te vinden in een verdachte kliniek. Hun bizarre strijd is al even hopeloos als die van Spanje tegen de economische crisis.

Stijl Poëtisch, en dat is nog zacht uitgedrukt. Levy's taal wervelt en wentelt als een loopse teef en soms zegt een enkele zin op een lege pagina meer dan een lang uitgesponnen hoofdstuk zou kunnen.

Sterkte De ingehouden ironie die je aandacht bij de zaak houdt en die je bijvoorbeeld laat vermoeden dat dokter Gomez eerder een charmeur is dan een genezer.

Zwakte Er kan geen vaas van een tafel vallen of geen logeerbed door zijn poten zakken of het heeft een betekenis. Sommige schrijvers denken hun boek helemaal uit voor ze eraan beginnen. Levy heeft het hare kreupel gedacht.

Hamish Hamilton, 224 p., 14.39 euro.

Ottessa Moshfegh - Eileen

Thema Een vrouw van in de zeventig beschrijft hoe ze vijftig jaar eerder wist te ontsnappen aan haar aan alcohol en porno verslaafde vader en aan een geestdodende job in een jeugdgevangenis. En dat allemaal door een ontmoeting met de mysterieuze Rebecca.

Stijl Donker en doorwrocht sleurt Moshfegh je mee in haar omineuze universum vol misbruik en uitbuiting. Ze schrijft geladen maar verleidelijk.

Sterkte Ongetwijfeld haar ronkende zinnen die je alle hoeken van de kamer laten zien en getuigen van een uitzonderlijk inlevingsvermogen. Moshfegh maakt originele associaties die altijd scherp blijven en nooit uit de bocht gaan.

Zwakte Misschien zet deze Amerikaanse debutante het allemaal wat te sterk aan om een echte winnaar te zijn. Ze lijkt soms wel de nieuwe Angela Carter, wat haar op veel bijval van John Banville kwam te staan, maar dat is dan ook een van de zwartgalligste auteurs van Europa.

Vintage, 272 p., 13,99 euro. Verschijnt in vertaling bij Hollands Diep in februari 2017.

Graeme Macrae Burnet - His Bloody Project

Thema Een Schotse keuterboer wordt in de tweede helft van de 19de eeuw verdacht van een drievoudige moord; een ideale setting om de onrechtvaardigheid van Victoriaans Groot-Brittannië op te spitten en te wijzen op de ideologische vervlechting van wetenschap en maatschappij. "Ik ben iemand geworden door een misdaad te plegen", aldus de keuterboer.

Stijl Overtuigend geschreven in de vorm van teruggevonden manuscripten, getuigenissen, medische rapporten en een journalistiek verslag van het proces.

Sterkte De manier waarop Macrae Burnet speelt met genres en de geloofwaardigheid van de verschillende vertellers verhogen de complexiteit. Dit is eerder een roman over een misdaad dan een misdaadroman.

Zwakte Heeft te lijden aan het 'seen that done that been there'-effect. Charles Palliser en Sarah Waters gingen Macrae Burnet voor, en hij is ook al geen Michel Faber.

Saraband, 288 p., 13,99 euro.

Madeleine Thien - Do Not Say We Have Nothing

Thema Van de molenstenen van de culturele revolutie tot de rupsbanden van Tienanmen is de 20ste-eeuwse Chinese geschiedenis het verhaal geweest van vermorzelde individuen. Thien brengt hun verhaal aan de hand van een componist en een paar muzikanten die moeten kiezen tussen elkaar, hun muziek en het systeem.

Stijl Nostalgisch terugkijkend naar een verleden dat anders had kunnen en moeten verlopen, bespeelt Thien op fijnzinnige wijze de emoties van haar lezers.

Sterkte Thien heeft haar boek heel zorgvuldig geconstrueerd, begrijpt haar personages tot in de toppen van hun tenen en houdt de grote geschiedenis op een afstand.

Zwakte De filmrechten van dit boek zijn ongetwijfeld al aan een Hollywood-studio verkocht die er een vat vol clichés van zal brouwen; genre Roman Polanski's The Pianist.

Granta, 473 p., 15 euro.

Paul Beatty - The Sellout

Thema Wat zou er gebeuren als een zwarte de rassenscheiding en de slavernij opnieuw zou invoeren? Beatty ging aan de slag met dit gegeven en schreef de bijtendste roman over het zogezegde postraciale Amerika van de voorbije decennia.

Stijl Dit boek heeft iets van een stand-upcomedian die aan de speed heeft gezeten. Beatty haalt zwaar uit. Tien procent verhaal en negentig procent grappen en opmerkingen, zou je het kunnen samenvatten, maar o zo vaak de nagel op de kop.

Sterkte De ongebreidelde fantasie en taalrijkdom van de schrijver, en de manier waarop hij zijn verhaal vasthaakt aan dat van het Amerika van vandaag, met zijn verdoken racisme en verdwaalde politiekogels.

Zwakte Geen enkele stand-upcomedian staat vijf uur na elkaar op de scène. Na een pagina of tweehonderd weet je het dus wel en dan blijft er van de personages niet veel ruggengraat over.

Oneworld, 304 p., 13,99 euro.