Direct naar artikelinhoud

Recordaantal buitenlanders verliest OCMW-steun vanwege fraude

In de eerste helft van dit jaar verloren 1.224 Europese burgers in ons land OCMW-steun, nadat onderzoek had uitgewezen dat ze geen recht hadden op bijstand. De strijd tegen sociale fraude levert nu al meer op dan in heel 2011.

In de eerste helft van dit jaar kregen 1.224 Europeanen in ons land te horen dat ze geen recht hebben op de financiële steun die ze van het OCMW ontvangen. Vorig jaar waren dat er maar 914, vóór 2011 ging het om enkele tientallen gevallen per jaar. Dat zijn de resultaten van de opgevoerde strijd tegen sociale fraude.

Sinds vorig jaar wisselen de Dienst Vreemdelingenzaken en de POD Maatschappelijke Integratie, een federale overheidsdienst, gegevens uit. De POD filtert de onrechtmatige steuntrekkers uit de data, de Dienst Vreemdelingenzaken trekt na bewezen fraude hun verblijfsvergunning in.

Europeanen die langer dan drie maanden in ons land willen verblijven, kunnen een verblijfsvergunning aanvragen als ze aangeven dat ze naar hier komen om te werken. De eerste drie maanden hebben ze geen recht op bijstand. Wie gewerkt heeft, kan na drie maanden bij het OCMW aankloppen. Blijkt na onderzoek dat de aanvrager alleen naar België is gekomen voor die steun, dan vliegt hij of zij (en de rest van het gezin) van de bijstand. In het jargon heet dat 'onredelijke belasting' van de sociale zekerheid, met andere woorden: sociale fraude.

De meeste mensen die geschrapt werden, komen uit Oost-Europa. In Vlaanderen voeren Roemenië, Spanje, Frankrijk en Bulgarije de lijst aan. In Wallonië gaat het om Bulgarije, Slowakije, Nederland, Spanje en Roemenië. Alle 1.224 fraudeurs kregen het bevel het grondgebied te verlaten.