Direct naar artikelinhoud

Leterme wil alle kerncentrales langer openhouden

Als het van premier Yves Leterme (CD&V) afhangt, kunnen alle kerncentrales openblijven tot 2025, ook die waarover de regering met Electrabel nog geen akkoord heeft gesloten.

Leterme deed zijn uitspraak in het VRT-journaal als reactie op een Panorama-uitzending over de bestaande bevoorradingsriscio’s in ons land. Volgens zijn woordvoerder gaat het om een persoonlijke mening en is de premier in geen geval van plan de verlengde levensduur van de kerncentrales nog in lopende zaken op tafel te leggen.

Toch zijn de uitlatingen opvallend. Tot nog toe was er immers enkel sprake om de drie oudste kerncentrales, waarvan de sluiting voorzien was in 2015, tien jaar langer open te houden. Voormalig eerste minister Herman Van Rompuy (CD&V) en minister van Energie Paul Magnette sloten daarover in 2009 een herenakkoord met Electrabel. Door de val van de regering raakte het akkoord echter nooit omgezet in een wet.

In een reactie benadrukt Energieminister Magnette dat er binnen de regering zeker geen akkoord is over het onderwerp. “Zo’n beslissing kan ook niet zomaar genomen worden, daar gaan grondig onderzoek en onderhandelingen aan vooraf”, aldus Magnette. De minister wijst er op dat enkel beslist werd om de levensduur van de drie oudste centrales te verlengen om de investeringen in hernieuwbare en groene energie niet af te remmen. Voor wat de andere centrales betreft, wil de minister wachten op de langetermijnvisie over de energiemix na 2025, waar de EU momenteel aan werkt. “Nu beslissen om alle kerncentrales te verlengen zou de positie van Electrabel trouwens enkel nog bestendigen”, zegt Magnette.

Dat is ook de mening van oppositiepartij Groen! “De verklaringen van de premier zijn één grote contradictie. Een ander investeringsklimaat realiseer je niet door in de kaart van Electrabel te blijven spelen”, zegt Kamerlid Kristof Calvo, die waarschuwt voor een “historische vergissing”.

In nog een reactie op de bezorgdheid over stijgende energieprijzen en -tekorten laat de federatie van Belgische elektriciteits- en gasbedrijven weten dat zij onterecht verantwoordelijk worden geacht voor de prijsstijgingen. Als de prijzen met zowat twintig procent zijn gestegen in de afgelopen drie jaar, dan is maar vijf procent van die stijging te wijten aan gestegen prijzen voor de electriciteit zelf. Het merendeel is veroorzaakt door taksen en netwerkkosten, zo stellen de leveranciers.