Direct naar artikelinhoud

Crevits: '22 uur les voor álle leerkrachten middelbaar'

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil alle leerkrachten van het secundair onderwijs 22 uur per week laten lesgeven. Op die manier wil ze de job aantrekkelijker maken. De bonden reageren met gemengde gevoelens.

Momenteel geven leerkrachten van de eerste graad 22 uur les. Dat verschilt met leerkrachten die aan de tweede graad (21 uur) lesgeven en aan de derde graad (20 uur). Dat wil de minister nu gelijktrekken: alle leerkrachten zouden 22 uur voor de klas moeten staan, stelt Crevits voor.

Met die maatregel hoopt de onderwijsminister 150 miljoen euro vrij te maken. Dat geld zou moeten dienen om de aanvangsbegeleiding van startende leerkrachten - inclusief het garanderen van werkzekerheid - en de eindeloopbaanmaatregelen voor leerkrachten 55+ te financieren.

De sociale partners reageren met gemengde gevoelens. "Leerkrachten zélf hun lerarenloopbaanpact laten betalen, kan niet", vindt Marnix Heyndrickx, voorzitter van VSOA Onderwijs. Dat vindt dat het niet aan het onderwijzend personeel is om het Vlaams onderwijs te financieren, maar aan de Vlaamse overheid. "Bovendien zullen tijdelijke leerkrachten het slachtoffer zijn van zo'n maatregel. Een aanzienlijk aantal van hen - om en bij de 1.500 - zal hun job verliezen, net het tegenovergestelde dus van wat met het lerarenloopbaandebat werd beoogd", klaagt de liberale overheidsvakbond.

Werkdrukverhoging

Het VSOA Onderwijs zal de maatregelen van minister Crevits de komende weken aan de achterban voorleggen met het oog op het voortzetten van de besprekingen op 14 februari.

Volgens de Christelijke Onderwijscentrale bevatten de voorstellen die op tafel liggen positieve elementen. Maar er zijn ook knelpunten.

"Je kunt moeilijk spreken van een verhoogde aantrekkelijkheid van het beroep als leraren in de tweede en derde graad door de gelijkschakeling van de noemers een substantiële werkdrukverhoging ondergaan", stelt COC in zijn persbericht. "Maatregelen om de werkdrukverhoging voor deze collega's weg te werken, zijn niet meer dan een logische compensatie en kunnen niet verkocht worden als verhoging van de aantrekkelijkheid."