Direct naar artikelinhoud

Brusselse beurs ziet 22 miljard euro in rook opgaan

De zwartste beursweek sinds de bankencrisis van 2008 heeft een flink gat gebrand in het vermogen van de beleggers. De waarde van alle in Brussel genoteerde aandelen daalde in amper vijf beursdagen met liefst 22 miljard euro. Ook op de andere Europese beurzen is de ravage groot. De beleggers hebben geen goed oog in de afloop van de uitdijende Europese schuldencrisis.

Omdat de onrust in de eurozone de hele wereldeconomie op losse schroeven dreigt te zetten, komt er snel internationaal topoverleg op het niveau van de G7, zo heeft Italiaans premier Silvio Berlusconi gisteravond verklaard.

De Europese beleidsmakers werkten de hele dag aan een strategie om de onrust rond Italië te bezweren. Het idee is dat de Europese Centrale Bank vanaf volgende week de markt voor Italiaanse staatsobligaties zal ondersteunen met grote aankopen. In ruil eist de ECB wel snelle structurele hervormingen van Italië.

Berlusconi kondigde daarom aan de eerder aangekondigde sanering van de staatsfinanciën met een jaar te zullen versnellen. Europees president Herman Van Rompuy zou de deal tussen Rome en de ECB mee onderhandeld hebben. Ook de privatiseringen van staatsbedrijven worden versneld.

Zulke noodgrepen staan er in België voorlopig niet op stapel, zegt uittredend premier Yves Leterme (CD&V). "Er is geen reden tot paniek", zegt hij. "Het belangrijkste signaal dat ons land kan geven aan de financiële markten is het afgesproken saneringsritme volgen of nog versterken."