Direct naar artikelinhoud

Nieuw mannenlabel

Is het nu een pyjama met de allure van een pak of een pak met een pyjamagevoel? Hoe dan ook, de deur openen voor de pizzakoerier gebeurde zelden met meer stijl.

Het nieuwe, Belgische mannenlabel Six Edges installeert zich de hele maand september in Convoi, het shoppingvillage gebouwd uit containers op het Eilandje. Six Edges staat voor toegankelijke, klassieke mannenkleding met een hedendaagse look en feel. Denk comfortabele kostuumbroeken, sportieve sweaters en gebreide cardigans waarvan je spontaan zin in herfst krijgt.

Convoi, Rijnkaai, Antwerpen

Lichtgewicht lampje

Petite friture: het had een schattig Belgisch frietkot kunnen zijn. Maar het is een sympathiek Frans designmerk. Om hun vijfde verjaardag in stijl te vieren, brengen ze een nieuwe editie op de markt van hun bestseller en tevens eerste product. De lamp Vertigo, een prachtig lichtgewicht ontwerp van Constance Guisset, is nu tijdelijk te koop in lichtblauw en lichtroze.

695 euro, onder meer te koop bij The Game in Antwerpen en Brussel of via petitefriture.com

Kunst en design onder één dak

Onder de noemer O.o (Occasionele ontmoetingen) matchen Marie Droogmans en Elke Pateet een veertigtal kunstenaars en designers. "Design vertegenwoordigt de werkelijkheid en kunst de verbeelding. Een kruisbestuiving tussen die twee geeft vonken", aldus het duo. De deelnemers komen uit allerhande creatieve disciplines: van architectuur tot mode en van video tot muziek. In een historisch pand vind je werk van onder meer Maarten Baas, Muller Van Severen, Ben Storms en Maarten De Ceulaer. De expo kadert in Diest Demert: een groot feest dat de blootlegging van de Demer in de stad viert.

Nog tot 25 september elke vrijdag, zaterdag en zondag open van 14u tot 18u, vrijdag tot 21u. in de Schaffensestraat 54 in Diest

Garderobesysteem van Maarten De Ceulaer, nu te zien in Diest.

Originele pop-ups in A'pen en Hasselt

Sla snel nog je slag bij Blend it. Het is vandaag de laatste dag voor de Antwerpse pop-up die schoenenreus Torfs opende samen met de populaire hippe moslima en blogster Sarah Dimani. Verwacht geen moslima-only shop, maar een coole conceptstore waar verschillende culturen samenkomen. Er zijn ook workshops, zoals styling en hoofddoek knopen.

Lange Beeldekensstraat 115, Antwerpen

In Hasselt wordt de stationswijk omgetoverd tot hippe buurt. In vijf lege panden kruipen twee maanden lang hippe boetieks, koffiebars en restaurants samen. Deze tijdelijke 'winkelstraat' luistert naar de naam #BAMSTAT: een samentrekking van Bampslaan en Stationsplein. Ze moet het (tijdelijke) hartfalen in de buurt verhelpen en de doorstroom terug op peil krijgen.

Stationswijk Hasselt, tot 31/10, temporary-lane.com

Vloeibaar erfgoed

Hetzelfde recept, dezelfde ingrediënten en dezelfde stookketels in hetzelfde pand. De afgelopen 150 jaar is er nog maar bar weinig veranderd in het bestaan van Elixir d'Anvers. Wel nieuw zijn de gerechten die Vilhjalmur Sigurdarson met het drankje maakt. De topchef van Restaurant Souvenir in Ieper gebruikt het in de vinaigrette bij een slaatje met gemarineerde courgette, of in de saus bij gestoofde venkel met langoustines. Proeven? Alle recepten staan online.

elixirdanvers.be

Zeg het met emoji's

Een beeld zegt meer dan duizend woorden maar met een emoji krijg je tegenwoordig ook heel wat gezegd. Fan van de banaan of zin in een hotdog? De truien, T-shirts en petjes uit de emoji-collectie van Acne spreken voor zich.

acnestudios.com

Christian Wijnants zkt. modellen

Wie wordt de volgende Hanne Gaby, Hannelore Knuts of Lisa Verberght? Ontwerper Christian Wijnants gaat op zoek naar nieuw, fris talent van eigen bodem en organiseert aanstaande maandag een open street casting in Antwerpen. Meisjes die de ontwerper kunnen bekoren krijgen de kans om op 30 september op de catwalk te schitteren in Parijs. Bent u gezegend met een lengte van minstens 1m75, glijdt u makkelijk in een maatje 36 en beschikt u over een identiteitskaart die bewijst dat u ouder dan 16 bent? Loop dan in uw beste modellenloopje langs het hoofdkwartier in Antwerpen en wie weet doet u het allemaal nog eens over tijdens de fashion week. Strike a pose!

19 september van 16 tot 20u, Italiëlei 215, Antwerpen

Artistieke baksteen

Filip Dujardin is zonder twijfel geboren met de befaamde Vlaamse baksteen in zijn maag. Naast zijn job als architectuurfotograaf maakt hij ook vrij werk als kunstenaar, óók rond het thema bouwkunst. Denk maar aan zijn reeks Fictions met bevreemdende fotomontages van onmogelijke gebouwen. Op zijn nieuwe solotentoonstelling Side Walls toont hij geen foto's, maar bakstenen installaties en sculpturen. Op basis van architecturale archetypes zoals trappen, muren en deuren werpt hij vragen op, onder meer rond diversiteit en de stad.

Tot 22/10, Van der Mieden Gallery, Mechelseplein 10, Antwerpen

Nieuw kunstmekka

Morgen opent Museum Voorlinden de deuren bij onze noorderburen. Het langverwachte particuliere museum moet een hoogvlieger vol moderne kunst worden, omgeven door een bloementuin die nu volop in bloei staat en die een kunstwerk op zich vormt. De villawijkbewoners van Wassenaar, net boven Den Haag, houden hun hart vast: de feestelijke opening door Willem-Alexander en Maxima vinden ze dolletjes, maar of hun nette paadjes de internationale toestroom zullen kunnen behappen?

Buurtweg 90, Wassenaar, voorlinden.nl

Grote namen, kleine prijzen

Om een mooi designerstuk aan een even mooi prijsje te scoren, komt een mens op zondag al eens de deur uit. In de C-Mine organiseert de stad Genk, in het kader van de 'C-Mine upcycling week', op zondag 18 september een designer closet- en stocksale. Enkel topmerken (Dries Van Noten! Prada! Isabel Marant! AF Vandevorst! Ellen Verbeek!) komen in aanmerking en geen enkel kledingstuk, paar schoenen of accessoire mag voor meer dan 200 euro van eigenaar wisselen. Ook modemerken en ontwerpers zoals Lore Van Keer, Rue Blanche en Karolien Verstraeten bieden stuks van vorige seizoenen aan interessante prijzen aan.

Meer info op de Facebook-pagina van Closet- en stocksale C-Mine

Ook stukken van ontwerper Stefan Meuwissen zullen te koop zijn tijdens de closet- en stocksale.

Hé lekker (dood) beest

Taxidermie is een van dé interieurtrends van het moment. Overal zie je kaders met opgeprikte vlinders en insecten, maar ook opgezette vogels en zelfs zoogdieren. Het is de ideale manier om wat van de natuurpracht in je (stads)huis te halen. En het past perfect bij de plantentrend. Taxidermist Jeroen Lemaitre van Animaux Spéciaux in Leuven schreef samen met journalist Thijs Demeulemeester een boek over dit postume dierenplezier: Wonders are Collectible. Een ideaal koffietafelboek om inspiratie op te doen, maar je leert ook bij over de ronduit bizarre geschiedenis van de taxidermie-stiel. Zo werden er vroeger fantasiemonsters gemaakt, samengesteld uit verschillende beesten. De bijna 200 pagina-dikke klepper is ook verkrijgbaar als cadeau-editie met gesigneerd boek en een kunstwerk van Lemaitre. Voor nog meer taxidermie kun je naar LKFF. In de Brusselse galerie loopt er momenteel een prachtige tentoonstelling van een kunstenaarsduo dat werkt met taxidermie: Les Deux Garçons.

Boek: 34,99 euro, luxebox 199 euro, uitgegeven door Lannoo. De expo loopt nog tot 30/10 bij LKFF, Blanchestraat 15, Elsene

Wim Delvoye, Trophy, 1999.

Strak in het pyjamapak

1. In de pyjama of - zoals ze het zelf omschrijven - 'walking sleepwear' van het Oekraïense label Sleeper kun je slapen, zonder gêne naar de nachtwinkel lopen en zelfs trouwen.

the-sleeper.com

2. Niets zo sexy als een scherp gesneden maatpak. De demi-couturepakken uit de Costumelle lijn van Xandres zijn u, dankzij de combinatie van kwalitatieve stoffen en gepersonaliseerde snit, ongetwijfeld op het lijf geschreven.

Xandres Pilot stores (Antwerpen, Gent en Brussel), vanaf 509 euro

3. Hybride van een pak en een pyjama. Geschikt voor een dutje en voor een dagje kantoor. Blouse en broek van Essentiel, beide 165 euro