Direct naar artikelinhoud

Ceulemans huilt niet om verloren record

De heerschappij van Jan Ceulemans bij de nationale ploeg is na dit weekend over. Jan Vertonghen neemt zijn kroon van recordinternational over met 97 caps.

"De hele avond wenen, wenen, wenen." Jan Ceulemans (60) kan zijn lach niet inhouden als we hem vragen wat het hem zal doen als Jan Vertonghen zijn record dinsdag tegen Cyprus definitief van de tabellen zal vegen. Maar ontsnappen kan hij er niet aan. "Ik word er al een tijdje aan herinnerd. Maar in mijn ogen dienen records om gebroken te worden."

Ceulemans telt 96 interlands. interlands. "Met dank aan de goede resultaten van de Rode Duivels in mijn periode", zegt hij. "Ik heb toch vijf grote toernooien meegemaakt. Van het EK 1980 tot het WK 1990, met enkel het EK in 88 waarvoor we ons niet konden kwalificeren. Dat er daarna veel toernooien gemist werden, is ook de reden dat de generaties na mij amper in de buurt gekomen zijn."

Net geen 100

En na 28 jaar is het eindelijk zover. "Dat is alleen maar in het voordeel van de nationale ploeg. Als iemand het record van meeste interlands gaat breken, wil dat zeggen dat de resultaten goed zijn. Van deze lichting zal drie vierde over de honderd interlands gaan."

Zelf heeft Ceulemans toch wat spijt dat hij die honderd niet gehaald heeft. "Ik had gemakkelijk aan honderd kunnen raken. Alleen heb ik voor en na het WK 90 wat onozel gedaan. In mijn onvrede met bondscoach Guy Thys heb ik toen een paar interlands laten schieten, terwijl één minuut in de wedstrijden ook al voldoende zou geweest zijn om wat caps bij te krijgen. Ergens toch jammer."

Hij is trots dat hij dat record zo lang heeft gehad, maar: "Ik ben echt blij dat het wordt verbroken. Net omwille van de nationale ploeg." Afgunst is er dan ook niet. "Absoluut niet. Ik ga er niet wakker van liggen. (lacht) Ik ben Roger De Vlaeminck niet, hé. Iedereen staat daar anders tegenover."

Wat behalve een goed parcours van de Duivels het geheim is om recordinternational te worden? Ceulemans: "Je moet ook wat geluk hebben. Normaal was de recordhouder nu allang Kompany geweest. Alleen heeft die meer interlands gemist dan dat hij er gespeeld heeft. Je moet het ook graag doen. Vertonghen vertelde mij dat hij er bewust voor gekozen heeft om als linksachter te spelen bij de nationale ploeg, omdat hij besefte dat de concurrentie als centrale verdediger te zwaar zou zijn."