Direct naar artikelinhoud

Skimode in het straatbeeld

Nadat een lawine aan sportinvloeden sneakers en sportpulls de mode in loodste, is het niet onlogisch dat uiteindelijk ook ski- en sneeuwkledij zijn intrede in het straatbeeld doet. Haal je moonboots maar weer van zolder!

Hop, hop, met die broek

'Stirrup pants', of vrij vertaald stijgbeugelbroeken, waren in de jaren 60 en 70 een onmisbaar onderdeel van een goede ski-outfit. Broeken bleven stevig zitten dankzij de 'fuseau', het lusje aan de broekspijp dat de hiel vasthield. In de jaren 80 en 90 was de broek populair in het straatbeeld, maar daarna werd het stil. Tot ontwerper Demna Gvasalia voor Balenciaga ging werken. Hij verraste en verstomde met zijn Oostblok-meets-eighties-mode met oversized jassen en ook... die goede oude stirrup legging waarvan het bandje nu onder een scherpe pump kwam te zitten. Ook Gucci voorziet gestreepte leggings van het optisch verlengende fuseaulusje.

voetje voor

Wie geregeld een stapje in de winkelstraat zet, merkt dat ook voor schoenen de inspiratie uit de bergen komt. Dat verraden bijvoorbeeld de najaarscollectie van Hogan en AGL, wiens schoenen het midden houden tussen sneakers, retrowandelschoenen en moonboots.

Met een knipoog

Ook merken die van oudsher skikleding maken, zien hun voordeel in de nieuwe trends. Met inspiratie uit hun eigen oude sportarchieven kunnen merken als Colmar mee met de sportieve trend en investeert het Italiaanse kledingmerk steeds meer in 'pret-à-porter'. Om hun nieuwbakken reputatie als modemerk kracht bij te zetten, gingen ze dit seizoen samenwerken met het eveneens Italiaanse kledinglabel Au Jour Le Jour, bekend om kleren met hyperextravagante kleuren en patronen. De collab werd een samenvatting van de grootste gemeenschappelijke deler tussen het skimerk en de eerste daaraan gerelateerde herinneringen van de ontwerpers. Resultaat: een kleurrijke collectie met grafische patronen uit de jaren 80, vrolijke chalets op wollen truien en knipoogjes naar de outfits van Alberto Tomba, toen Italiës knapste skiër.

colmar.it

futuristische retro

Laat het duidelijk zijn voor wie er nog aan twijfelde, de nineties zijn helemaal terug. Maar wel in een hedendaags jasje. De Reissue-collectie van O'Neill voldoet qua uitrusting aan alle moderne vereisten (waterdicht, luchtdoorlatend, met gerecycleerd materiaal...) maar viste zijn funky kleurencombinatie uit het archief op. De jumpsuits zijn voor op de piste, maar de sweaters en mutsen kunnen evenzeer ernaast.

oneill.com