Direct naar artikelinhoud

Fris en stijlvol, vooral op drie schermen

STAR TREK BEYOND Sciencefiction/actie Van: Justin Lin Met: Chris Pine, Zachary Quinto, Simon Pegg Duur: 122 minuten

Als team lukt het makkelijker dan alleen. Dat is het devies van Star Trek Beyond, de dertiende bioscoopfilm uit de langlopende franchise. Deze keer moeten kapitein Kirk en zijn crew het op planeet Altamid opnemen tegen Krall, een oorlogszuchtige alien die met een biowapen ten strijde wil trekken tegen de Verenigde Federatie van Planeten.

Trouw aan de frisse en stijlvolle spirit van de door J.J. Abrahams in 2009 gelanceerde reboot is ook deze aflevering een onderhoudende mix van actie en humor. Fast and Furious-regisseur Justin Lin stuurt de Enterprise met andere woorden op ouderwetse wijze de Melkweg in, met ninja Jinlah als enig echt nieuw personage, terwijl er ook een cruciale rol is weggelegd voor een nummer van de Beastie Boys.

Meer dan gimmick

Wat ook nieuw is: Barco Escape, een cinerama-achtig breedbeeldformaat waarin Star Trek Beyond geprojecteerd wordt in de Kinepolis-complexen van Antwerpen en Kortrijk. In vergelijking met een normale projectie worden er bij dit formaat drie schermen en drie projectoren gebruikt in plaats van één, naar het voorbeeld van de Polyvision in Abel Gances revolutionaire Napoleon (1927).

In nauwe samenwerking met producent Ben Rosenblatt zijn er 22 minuten in Barco Escape opgenomen. Die content is verspreid over de film en bevat soms beelden die je niet bij de gewone bioscoopvertoning of op de dvd te zien zult krijgen, al staat de aparte ervaring centraal. Barco wil in de toekomst een twaalftal films in dit formaat uitbrengen, voorlopig exclusief in een dertigtal bioscopen wereldwijd.

Is zo'n vertoning in Barco Escape nu die 2 extra euro waard? Of is dit weer een gimmick à la de vaak slecht gebruikte 3D om de concurrentie met de thuisbioscoop aan te gaan?

Het eerste, want dat dit formaat nieuwe creatieve mogelijkheden biedt, laat Star Trek Beyond heel subtiel zien. Soms begint een projectie op het linkse scherm om vervolgens hypersnel te evolueren tot een gigantisch panoramisch totaalbeeld. Maar ook bij perfect synchroon lopende beelden waarin je Kirk en Scott samen in een lift ziet stappen of waarin de Enterprise een ruimtestation entert, is de impact van dat drieschermenformaat bijzonder.

Laten we het zo samenvatten: als Star Trek Beyond goed is voor drie sterren, dan is een vertoning in dat Escape-formaat er vier waard.