Direct naar artikelinhoud

Zelfrijdende Tesla brengt man in problemen naar kliniek

Autobouwer Tesla blijft volhouden dat zijn controversiële Autopilot levens kan redden. Voor het eerst lijkt daar nu ook bewijs van.

Als Joshua Neally (37) in om het even welke andere auto had gezeten, dan had hij het misschien niet overleefd. Maar toen de Amerikaanse advocaat op 26 juli plots verschrikkelijke pijn in zijn borst begon te krijgen, toen hij van zijn werk naar huis reed, besliste hij om niet op een ziekenwagen te wachten. Hij vroeg aan zijn Tesla om hem naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te rijden.

De auto's van Tesla zijn uitgerust met Autopilot, een automatisch besturingssysteem waarbij de software in de auto het stuur en het gaspedaal overnemen van de chauffeur. Het is niet zeker dat de Autopilot echt het leven heeft gered van Neally. Achteraf gezien gaf de man toe dat hij misschien toch beter op een ambulance had gewacht. Tegelijk bleek in het ziekenhuis dat hij een mogelijk fatale opstopping had in de bloedvaten van zijn longen, waarbij het van groot belang was om hem zo snel mogelijk te kunnen behandelen.

Hoe dan ook: voor Tesla, het autobedrijf van de wonderboy Elon Musk, is het verhaal van Neally een meevaller. Tesla heeft nu een voorbeeld van hoe zijn Autopilot levens kan redden. Tot nu toe leek vooral het omgekeerde een mogelijkheid: dat het automatische besturingssysteem het leven zou kosten aan verschillende chauffeurs, omdat het niet fijn genoeg afgesteld was.

Risico's

Tesla kwam onlangs in het oog van de storm terecht na het auto-ongeluk van Joshua Brown (40). Die liet op 7 mei het leven in Florida toen hij met een Tesla onder een vrachtwagen terechtkwam. Het automatische chauffeursysteem wist het onderscheid niet te maken tussen de felle witte lucht en de witte buitenkant van de trailer. Andere autobouwers waren er als de kippen bij om Tesla te beschuldigen van onverantwoorde risico's. Het bedrijf van Musk zou Autopilot te vroeg gelanceerd hebben om hen voor te zijn.

Neally is het daar alvast niet mee eens. "Ik ben heel dankbaar dat er zoiets bestaat als de Autopilot. Geen enkele technologie is perfect, maar het is nu toch gebleken dat als ik om welke reden dan ook niet meer zou kunnen rijden, de auto het zelf veilig kan overnemen."