Direct naar artikelinhoud

Organiseert Brussel volgend jaar de NAVO-top?

De kans is groot dat de NAVO-top volgende zomer naar Brussel komt. Een goede kans om de hoofdstad weer op de kaart te zetten na de aanslagen.

Blijkbaar geldt voor een NAVO-top wat voor een WK of de Olympische Spelen geldt: nog voor de ene editie is begonnen, wordt er al gesproken over de volgende. Vandaag gaat in het Poolse Warschau de NAVO-top van start. Op de agenda staan vooral de spanningen met Rusland na de inlijving van de Krim.

Maar in de wandelgangen zijn diplomaten druk bezig met allerlei dossiers. En dus ook met de vraag waar de volgende top georganiseerd zal worden. België staat bovenaan de lijst om de diplomatieke hoogmis - alle regeringsleiders van het bondgenootschap zijn er aanwezig - volgend jaar te ontvangen.

Het sleutelargument is dat het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Evere bijna klaar is. Aan het hypermoderne complex is meer dan zes jaar gewerkt. Wat zou er mooier zijn voor de NAVO-generaals dan hun nieuwe gebouwen in te huldigen met alle westerse machthebbers mee op de foto?

Volgens de regels worden NAVO-toppen maar om de twee jaar gehouden. Maar doorgaans wordt een uitzondering gemaakt bij de aantrede van een nieuwe Amerikaanse president. Meteen na diens inauguratie komt het militair bondgenootschap bij elkaar, om hem of haar aan zijn collega's voor te stellen.

De regering zegt niet neen tegen de top. Eerst en vooral kan de hoofdstad een opkikker gebruiken na de aanslagen van 22 maart. De regering werkt aan een grootschalige imagocampagne in het buitenland. Tegelijk beseft ze dat al die marketingmiljoenen niet zaligmakend zijn.

Trouwe bondgenoot

Misschien de beste manier om te tonen dat Brussel er weer bovenop is na de terreuraanslagen, is een groot evenement naar de stad halen, klinkt het. Daarnaast is de NAVO-top organiseren een manier om aan de andere leden te tonen dat België nog altijd een trouwe bondgenoot is.

Tijdens de NAVO-top in Wales, twee jaar geleden, hebben alle lidstaten van de NAVO beloofd om tot 2 procent van het bbp te spenderen aan het leger. België blijft voorlopig ruim onder deze lat. Tijdens de meeting vandaag in Warschau dreigt premier Michel daar een serieuze uitbrander voor te krijgen.

De Belgische diplomaten hebben er goede hoop op dat de top naar Brussel komt. "De NAVO is hier thuis. Het zou niet slecht zijn mocht de wereld daar nog eens aan herinnerd worden."