Direct naar artikelinhoud

Daar is Wickmayer weer

Caroline Wozniacki (WTA 14) is nog maar een schim van de speelster die enkele jaren terug nummer één van de wereld was. Toch is de 7-6, 4-6, 6-2 zege van Yanina Wickmayer (WTA 64) op de 23-jarige Deense een opsteker van jewelste.

Yanina Wickmayer en Caroline Wozniacki mogen dan uiterlijk de perfecte belichaming zijn van een topsporter - onze landgenote is nog sterker geworden terwijl de ex-nummer een van de wereld zeer scherp staat - maar innerlijk speelde er nogal wat. Wozniacki werd net gedumpt door de topgolfer Rory McIlroy, terwijl Wickmayer naarstig op zoek was naar een sprankeltje zelfvertrouwen. Het zorgde voor een match die hoogtes en laagtes kende, waarbij grandioze punten afgewisseld werden met geweldige miskleunen, maar de mentaal sterkste uiteindelijk de bovenhand nam. "Op de moeilijke momenten heb ik geen schrik gehad om er voor te blijven gaan, om mezelf een kans te geven om uit die heikele situatie te geraken", wist Wickmayer. "Dat was het verschil met de voorbije weken. Ook al voelde ik op bepaalde momenten dat zij druk probeerde te zetten en ik niet meteen de winners kon slaan die ik wilde slaan, toch heb ik mezelf in de wedstrijd gehouden." Met die positieve ingesteldheid en de bereidwillige hulp van Wozniacki, die niet profiteerde van een 4-2 en 6-5 voorsprong, pakte ze alsnog de eerste set. In set twee vond de Scandinavische muur haar regelmaat terug, maar in set drie liet Wickmayer met haar risicovol tennis het dertiende reekshoofd verweesd achter. "Dit is een match waaraan ik me moet optrekken, waar ik het positieve uit moet halen. Ook al maakte ik bij momenten iets te veel foutjes. Toch moest ik net dan sterk blijven en in mezelf blijven geloven. En dat heb ik gedaan."

Clijsters

Wickmayer werdtijdens de partij gesteund door haar vader Marc en het team van de Kim Clijsters Academy, waaronder vanzelfsprekend ook de ex-superster. "Het doet eens zoveel plezier dat ik deze wedstrijd met hen hier kan winnen", glimlachte Wickmayer. "Voor de match hadden ze me ook al wat advies gegeven: dat ik mijn eigen tennis moest spelen en agressief moest zijn."

Mogelijk moet voor ronde twee in Parijs dan maar hetzelfde discours uit de kast gehaald worden. Ook al zullen de omstandigheden morgen anders zijn. Tegen Wozniacki had Wickmayer omzeggens niets te verliezen, tegen de Spaanse Silvia Soler-Espinosa (WTA 85) zullen de mensen opnieuw verwachtingen hebben. "De mensen, ja", lachte de 24-jarige Antwerpse, "Ikzelf iets minder. Ik zit nog altijd in dezelfde periode. Dat meisje is in vorm, ze speelde vorige week nog een finale. Het zal dus sowieso een moeilijke wedstrijd worden. Gravel is nog steeds niet mijn favoriete ondergrond, terwijl zij een Spaanse is en zich er dus op thuis voelt. Een heel gevaarlijke match voor mij, maar ik moet die hetzelfde aanpakken als vandaag. Of dan ook hetzelfde resultaat uit de bus zal komen, zullen we moeten afwachten."

)