Direct naar artikelinhoud

De Somalische Piet Piraat Kapringen Regie: Tobias Lindholm

We wensen het u niet toe, een gijzeling. Zeker niet na het bekijken van Kapringen, een Deense psychologische thriller van de makers van Borgen. Spannend tot aan het gaatje, met acteer-prestaties om stil van te worden.

Nee, veel actueler krijg je de thema's in deze dvd-rubriek niet. Herinner u de Somalische piraat die onlangs in de val van het Belgische gerecht trapte. Hoogmoed kwam voor zijn val, want hij wilde dat er een film over hem gemaakt werd. Die film is min of meer al gemaakt. Vorig jaar door de huidige hot-shots in televisieland, de Denen, dan nog wel.

Kapringen - letterlijk de gijzeling - is van de hand van de scenarist van het bejubelde Borgen, Tobias Lindholm. U herkent uit deze politieke fictiereeks ook Pilou Asbæk (spindoctor Kasper Juul) en Søren Malling (televisie-producer Torben Friis, trouwens ook Jan Meyer in The Killing). Asbæk is de gegijzelde kok Mikkel en Malling de scheepseigenaar Peter Ludvigsen. (Ook Dar Salim, de vertegenwoordiger van de Groenen in Borgen, zal u niet onbekend overkomen.)

Mikkel is de vrolijke scheepskok van het vrachtschip MV Rozen dat richting de haven koerst tot het plots wordt gekaapt door Somalische piraten. Onder de bemanning bevinden zich naast Mikkel ook ingenieur Jan (Roland Møller). Ze worden gevangengezet en betrokken in een wel heel cynisch spel op leven en dood. De miljoeneneis aan losgeld - maar liefst vijftien miljoen dollar - is de start van meer dan dramatische en psychologische onderhandelingen tussen de directeur en de Somalische piraten. Alleen zit meneer directeur wel heel veilig vele duizenden kilometers verder... Toch blijft hij verantwoordelijk.

Stockholmsyndroom

Onderhandelen over leven en dood is natuurlijk wel iets helemaal anders dan over cijfertjes. De hoop op een goede afloop wordt in Kapringen danig op de proef gesteld. Om het met een behoorlijk understatement uit te drukken.

Kapringen is een ijzersterke, claustrofobische film. Zeker als je weet dat de film op feiten is gebaseerd. Een ding mag duidelijk zijn, een gijzeling is geen lachertje. Een hachelijke onderneming voor de gijzelnemers, een meer dan pijnlijke ervaring voor de gijzelaars. Als ze het al overleven.

De telefoontjes die kok Mikkel naar vrouw en kinderen doet terwijl hij onder schot gehouden wordt gaan door merg en been. Wat een fantastische acteur is die Pilou Asbæk toch. Gelukkig doen zijn medeacteurs het al even goed. Mooie scène is trouwens eentje waarin er samen wordt gevist. Het stockholmsyndroom krijgt meteen een nieuwe dimensie. Kapringen is een beklemmende psychologische thriller die je doet nagelbijten tot er geen vinger meer overschiet.