Direct naar artikelinhoud

GaultMillau: leve de jeugd en de Chinezen

In de nieuwe culinaire gids GaultMillau 2012 zijn 980 restuarants en Brasseries in België en Luxemburg opgenomen. Peter Goossens van het Hof van Cleve blijft met 19,5 alleen aan de absolute top. Met 19 volgen Yves Mattagne van de Sea Grill en Lionel Rigolet van Comme Chez Soi.

Opvallend: de helft van de restaurants met 18 liggen in West-Vlaanderen (Karmeliet, Hertog Jan, De Jonkman, In de Wulf, Bartholomeus en Danny Horseele). De vernieuwing situeert zich voornamelijk in het westen des lands. Jonge zaken als Lieven, Volta, Vitrine en Markt XI komen binnen met een mooi cijfer van 13 of 14. In Antwerpen doet Veranda dat, in Brussel Neptune en Yu-me.

Naast de 'Chef van het jaar' zijn er ook de nieuwe 'topchefs van morgen'. In elk landsgedeelte mag er één die titel dragen. Het zijn Pierre Massin (Chai Gourmand in Gembloux), Dimitry Lysens (Magis in Tongeren) en Thomas Locus (Bistro Margaux St. Martens Bodegem).

Daarnaast houdt GaultMillau nog een hele rist andere medailles klaar, onder meer voor de gastheer van het jaar, Va doux vent (Brussel), de beste Italiaanse keuken, Senza Nome (Brussel), de beste wijnkaart: Folliez (Mechelen).

Invincible in Antwerpen mag zich in 2012 de beste brasseriekeuken noemen, In de Wulf het beste groenterestaurant, Vitrine de beste plezier-prijsverhouding, en Volta (Gent) krijgt de lauweren voor de ontdekking van het jaar.

In Antwerpen valt de opmars van de betere Chinezen op. Bij Lam & Yin klimt naar 15/20, nieuwe adressen met 13 zijn Cuichine op Zurenborg, Fong Mei en Lung Wah in Chinatown.

Tweehonderd restaurants krijgen een kroontje voor 'Beste lunch', 100 een lachend gezichtje voor de beste verhouding prijs-plezier.

De gids ligt vanaf vandaag in de boekhandel voor 27 euro, en is ook beschikbaar op www.gaultmillau.be