Direct naar artikelinhoud

Virtueel meisje ontmaskert pedofielen

Met een virtueel Filippijns meisje van tien jaar heeft de Nederlandse organisatie Terre des Hommes meer dan duizend kindermisbruikers op het internet ontmaskerd. Onder hen ook dertien Belgen en twintig Nederlanders.

"Mijn naam is Sweetie. Ik ben tien jaar oud. Ik woon in de Filippijnen. Elke dag moet ik voor de webcam zitten en met mannen praten, net als tienduizenden andere kinderen. De mannen vragen of ik mijn kleren wil uittrekken. Ze kleden zich uit en spelen met zichzelf. Ze willen dat ook ik met mezelf speel. Zodra ik online ben, komen ze. Tien, honderd. Elk uur. Veel. Maar wat ze niet weten, is dat ik niet echt ben."

Zo begint de internetvideo van kinderhulporganisatie Terre des Hommes. Ze slaan alarm over het kindermisbruik via de webcam. De toestand is ernstig, stelt de organisatie. "Mannen verkrachten kinderen virtueel, zetten hun computer uit en gaan dan naar hun werk alsof er niets is gebeurd."

Terre des Hommes spreekt van tienduizenden slachtoffers, alleen al in de Filippijnen. Vervolging van daders zijn uitzonderlijk. "Het fenomeen neemt alleen maar toe. Daarom hebben we onze aandacht verlegd naar de vraagkant. Want als er niets gedaan wordt aan de bron, dan zal dit probleem blijven toenemen."

Bij de organisatie knutselden ze met de computer een meisje van tien jaar in elkaar dat ze loslieten in chatrooms. Mannen uit meer dan 65 landen liepen in de val. Terre des Hommes kon er duizend identificeren. Onder hen 46 Australiërs, 13 Belgen, 20 Nederlanders, 54 Canadezen, 9 Denen, 21 Egyptenaren, 44 Duitsers en 103 Indiërs.

"Zonder hun computer te hacken", beklemtoont Terre des Hommes. "Gewoon door met hun gegevens die ze tijdens het chatten prijsgaven aan de slag te gaan op Facebook, Google en andere openbare bronnen."

Interpol

De organisatie speelde de namen van de betrokken mannen gisteren door aan Interpol. "Als het zo gemakkelijk gaat, kunnen we een einde maken aan kindersekstoerisme op het internet. Als wij in twee maanden meer dan duizend mannen kunnen identificeren die seks willen hebben met een minderjarig meisje moet de politie er 100.000 kunnen identificeren" zegt Terre des Hommes.

Peter De Waele van de federale politie nuanceert: "De politie kan deze techniek door de wet niet toepassen. Dat valt onder uitlokking." Toch beklemtoont De Waele dat de informatie maximaal geëxploiteerd zal worden als Interpol die deelt met ons land.