Direct naar artikelinhoud

Producenten van mobiele telefoons moeten toestellen compatibel maken voor universele lader

Alle gsm's en smartphones moeten met dezelfde oplader in het stopcontact kunnen. Dat heeft de Europese Commissie beslist. 'Bij Apple zullen ze vloeken.'

U kent dat wel: een platte batterij, maar het verkeerde kabeltje op zak. En dan maar wanhopig op zoek naar iemand die dezelfde smartphone én de compatibele oplader bij zich heeft. Want een iPhonekabel haalt weinig uit bij een Samsungtelefoon. Meer zelfs: met een iPhone 5 kun je bij de 'oudere' generatie Appleproducten nu al niet meer terecht.

Daar moet binnen drie jaar een einde aan komen. Na jaren getouwtrek heeft de Europese Commissie eindelijk de knoop doorgehakt. Er komt een universele standaardoplader voor mobiele telefoons. Fabrikanten zullen die verplicht bij hun toestellen moeten leveren en hun toestellen compatibel maken. Ook Apple, dat zo'n regeling al jaren probeert tegen te houden, zal dus moeten plooien.

Het duurt mogelijk nog tot 2017 voordat de verplichting in gaat. Europese lidstaten krijgen vermoedelijk twee jaar de tijd om de nieuwe regels in hun wetgeving te implementeren, waarna de fabrikanten nog een jaar krijgen om hun apparatuur aan te passen.

Technologie delen

Welke kabel precies het pleit zal winnen, is nog niet helemaal zeker. "Daar moeten de fabrikanten nog over onderhandelen", zegt Europarlementslid Ivo Belet (CD&V), die het dossier mee opvolgde. "Hoe dan ook is dit voor de consument een goede zaak. Die moet zich niet meer bij elke nieuwe smartphone, een - soms dure - oplader aanschaffen."

Volgens experts is de kans groot dat de 'micro-USB-stekker' de nieuwe norm wordt. Die kwam in 2009 als overwinnaar uit de bus toen verschillende grote fabrikanten een intentieverklaring ondertekenden. De bedoeling was dan om bij alle telefoons een universele micro-USB-kabel te leveren. Heel wat fabrikanten, waaronder Samsung, hebben dat gedaan. Apple daarentegen weigerde.

"Bij Apple zullen ze vloeken", zegt Jeroen Lemaire, zaakvoerder van In The Pocket, een bedrijf dat apps en websites bouwt voor alle soorten mobiele toestellen. "Sowieso is de Appletechnologie zwaar gepatenteerd. Dat zal het dus niet worden."

Het verklaart mee waarom de Amerikaanse gigant zo zwaar tegenstribbelt. Zij zullen hun technologie nooit willen delen met de concurrentie, en zullen dus hogere kosten moeten maken om hun toestellen om te bouwen. Samsung bijvoorbeeld, is vandaag helemaal compatibel met het micro-USB-systeem. Zij "juichen een uniformisering dan ook toe".

Negatieve effecten

Toch kan een gelijkschakeling ook negatieve effecten hebben, meent Lemaire. "Zeker bij Apple gaan ze constant op zoek naar innovatie. Elke vierkante millimeter telt bij zo'n kleine toestellen. Alles is erop gericht om zo veel mogelijk ruimte vrij te maken voor de batterij. De kans bestaat dat je bij een standaardsysteem minder ruimte hebt voor nieuwe ontwikkelingen."

Vraag is bovendien of er binnen drie jaar nog nood is aan een universeel kabeltje. "Er zijn verschillende experimenten met draadloze opladers", zegt de technologie-expert. "Die staan nog niet op punt, maar drie jaar is lang in deze sector. Op termijn komt dat er sowieso aan. En dan hebben we die kabels helemaal niet meer nodig."