Direct naar artikelinhoud

Eddie wikt en beschikt

'Trop is te veel. Het is mijn job om Merchtem leefbaar te houden.' En dus maakt Eddie De Block (Open Vld) al wie hem tegenwerkt te schande op het internet. 'Ik geef al zeven jaar mijn ongezouten mening op mijn blog. Wat is daar mis mee?'

In een opiniestuk op Knack.be trekt vrederechter-op-rust Jan Nolf fors van leer tegen de Merchtemse burgemeester. Die nagelde deze week onverbloemd enkelen van zijn burgers aan de schandpaal, onder de titels 'Petitie tegen overlast en nachtlawaai' en 'Skaten: wie niet horen wil moet ...'. Schuldigen zijn de uitbater (mét foto) van café Fame X 3 en de skatewinkel in de Stoofstraat.

Volgens Nolf gaat het om "vermeende overtredingen die volgens de wet onderzocht moeten worden door de politie of met behulp van een GAS-procedure". De Block pareert. "Als ik daarop moet wachten liggen de slachtoffers van de overlast al onder de grond."

U zet uw inwoners op deze manier publiekelijk te kijk. Waarom doet u dat?

"Ik wil duidelijk maken aan de bevolking dat we die zaken wel degelijk aanpakken. Die skatewinkel en dat café zorgen voor veel overlast en bemiddeling heeft helemaal niets geholpen. Ondertussen vragen de mensen me constant wat ik daartegen zal doen. Daarom post ik de stappen van het bestuur gewoon op mijn blog. Anders denken ze dat we niets doen. Ik hou de mensen zo al zeven jaar op de hoogte en ik geef er al even lang mijn ongezouten mening."

U overtreedt wel de privacywet door een foto van de betrokkene te plaatsen.

"Ik heb de foto online gevonden en aan de fotograaf gevraagd of ik die mocht gebruiken. Niemand heeft me al gezegd dat dat niet mocht. Maar bon, ik wil hem er gerust afhalen en vervangen door een cartoon, hoor." (Gisteravond heeft De Block dat ook effectief gedaan, AVB)

Volgens de letter van de wet zou u naar de rechtbank moeten stappen, of de GAS-procedure volgen.

"Bij de rechtbank kunnen ze nu al niet meer volgen. Tegen de tijd dat een zaak daar behandeld wordt, kan het goed zijn dat de bejaarde buren van dat café of die skatewinkel al onder de grond liggen. Daarom grijp ik in. Trop is te veel, het is mijn job om Merchtem leefbaar te houden."

Het verbaast u dat rechter Nolf daar aanstoot aan neemt?

"Ach, ik weet waar het vandaan komt, hoor. Enkele maanden geleden zaten we samen in De Zevende Dag. Hij verdedigde daar de GAS-boetes, ik was tegen. Maar belangrijker: in de coulissen bleek dat hij nog steeds zit met een kwestie van dertig jaar geleden. In de aanloop naar de voorzittersverkiezingen van Jong-PVV heeft er zich toen iets voorgedaan tussen hem en de man van mijn zus (staatssecretaris Maggie De Block, AVB). Hij heeft die verkiezingen gewonnen, maar hij is daar nog steeds kwaad om. Blijkbaar wil hij ons nu op deze manier terugpakken."