Direct naar artikelinhoud

Super Mario of Machiavelli?

Alle ogen zijn gericht op de Italiaan Mario Draghi (67). De voorzitter beslist vandaag hoe zijn Europese Centrale Bank de economie van Europa verder zal ondersteunen. Maar wie zit er achter het pokergezicht?

In zijn thuisland is Mario Draghi een echte BI,een Bekende Italiaan. Het roddelblad Oggi amuseert zich te pletter als ze weer eens paparazzifoto's kan publiceren: Draghi achter het stuur zonder gordel. Draghi aan het joggen, met petje en fluoshirt. Draghi in de supermarkt. Hij laat het niet aan zijn hart komen.

De 67-jarige econoom en bankier Mario Draghi is de derde voorzitter van de in Frankfurt gevestigde ECB. Zijn niet verlengbaar mandaat loopt tot oktober 2019. Hij leest rapporten, ontmoet politici, analisten, bedrijfsleiders. En al die invloeden verwerkt hij in een eigen inzicht.

"Mario is zeer down-to-earth", klinkt het. Zijn favoriete lectuur is Golf Digest. "Een man die beslissingen durft nemen", valt te horen in zijn entourage. "Sorry, no comment", valt nog vaker te horen in een rondvraag naar zijn persoon. Het is bijna als het ontbloten van de kroon.

In volle eurocrisis, met ontsporingen van de rentetarieven in tal van lidstaten, spreekt de man het inmiddels legendarische zinnetje uit: "Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough." Met een pokergezicht, zijn handelsmerk want hij laat nimmer enige emotie blijken. Op slag zijn de irrationele markten gekalmeerd. En ook al weet iedereen dat het theoretisch niet mogelijk is, de ECB heeft immers niet de ongebreidelde middelen, het is voldoende.

Super Mario wordt hij door zijn supporters genoemd. Maar als binnen zijn raad van bestuur de Duitser Jens Weidmann van de Bundesbank dwars gaat liggen, zet Mario Draghi hem voor het blok tijdens een informeel etentje op een Europese top. "Op zo'n momenten is Super Mario eerder een Machiavelli", zegt een waarnemer.

Maar vooral blijkt Draghi een familieman te zijn. Het gezin woont eerder bescheiden in Milaan. Zijn vrouw, Serena, is een afstammeling van het beroemde geslacht van de 'Medici'. Het echtpaar heeft twee kinderen, Federica, een biologe, en Giacomo die werkt voor Morgan Stanley. Hij speelt tennis en golf en gaat het liefste wandelen met Dragons, zijn Hongaarse jachthond. De enige die luistert naar Draghi, grapt de Italiaan tegen vrienden. Een kleine inner circle die hij al jaren kent. Zijn guilty pleasure? Hij is gek op roddels.