Direct naar artikelinhoud

Filip Dewinter wil geen verjongingskuur van Vlaams Belang

Ondervoorzitter Chris Janssens is een van de favorieten om Gerolf Annemans op te volgen als voorzitter van Vlaams Belang. Alleen ziet Filip Dewinter dat niet zitten.

Na het erbarmelijke verkiezingsresultaat van zondag kondigde Annemans zijn vertrek aan. Vlaams Belang haalde toen amper 5,9 procent. "De partij heeft nood aan een verjongingskuur. Ik ga doorschakelen naar een nieuw Vlaams Belang en een nieuwe generatie", zei Annemans.

In oktober kiest de partij een nieuwe voorzitter. Ondervoorzitter Chris Janssens (34) is een van de grote kanshebbers, maar daarvoor moet hij wel voorbij een grote hindernis: Filip Dewinter. Het Antwerpse boegbeeld weigert het roer over te dragen aan de nieuwe generatie.

Dewinter zet zich af tegen het verjongingsplan van Annemans. "Ons publiek hangt vast aan bekende namen. Schuif die mensen naar de achtergrond en er blijft over enkele jaren niets meer over. De kiezer zou het ook beschouwen als een laffe vaandelvlucht na een nederlaag", zegt hij in Gazet van Antwerpen.

Toch is het geen toeval dat Annemans ondervoorzitter Chris Janssens (34) heeft aangeduid om een analyse te maken van de verkiezingsuitslag. Een interne evaluatie is een handig opstapje naar het zwaardere werk van het voorzitterschap. De jonge Genkenaar werd in 2012 benoemd tot ondervoorzitter.

Janssens is de coming man binnen Vlaams Belang. Hij heeft een gematigd profiel. Zijn grootste concurrente om het voorzitterschap is allicht de jonge Barbara Pas, eveneens ondervoorzitster op dit moment.