Direct naar artikelinhoud

Vlaming wil vermogen meer en arbeid minder belasten

Vlamingen zijn niet afkerig van een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op inkomsten uit vermogen. Vermogenswinst zou zelfs de meest aangesproken belastingbron mogen zijn, zo blijkt uit een iVox-enquête in opdracht van de partij Groen.

Behalve naar het beeld dat Vlamingen hebben over de verdeling van de welvaart over de verschillende inkomensgroepen (zie pagina 1), lieten de Groenen ook peilen naar het idee dat algemeen leeft over de bron van belastingen.

Uit de resultaten blijkt dat we het percentage belastinginkomsten uit arbeid flink onderschatten: we denken dat het 36,7 procent van het totaal is, terwijl het in werkelijkheid om 58,8 procent van de belastingopbrengsten gaat.

Inkomsten uit belastingen op vennootschapswinst en vermogen worden dan weer overschat. Respectievelijk worden die geschat op 18,1 en 17,4 procent van de totaalopbrengst, in feite gaat het 'maar' om 6,9 en 9,4 procent van het bruto binnenlands product.

Dat zouden de bevraagde Vlamingen graag anders zien. Niet arbeid maar vermogen moet de belangrijkste bron van belastingopbrengst worden, menen ze. Zo ver wil geen enkele partij (behalve misschien PVDA+) het drijven.

Volgens Groen-Kamerlid Meyrem Almaci is hiermee wel aangetoond dat de groene voorstellen om belastingen te verschuiven van arbeid naar vermogensrendement helemaal niet radicaal zijn. Almaci: "Onze voorstellen verschuiven die balans tegen 2019 van 58,6 naar 55,5 procent lasten uit arbeid en van 9,4 naar 13,5 procent uit vermogen."

Dat mensen de belasting op vermogen overschatten en de ongelijke verdeling van vermogens onderschatten verbaast onderzoeker Ive Marx (UA) niet. "De vermogensongelijkheid is een abstract begrip. Je ziet wel dat sommige mensen een groter huis hebben en in een duurdere wagen rijden, maar wat dat concreet betekent qua vermogen is moeilijk in te schatten."

Marx is voorstander van een verschuiving, maar pleit voor nuance. "De manier waarop met kapitaal wordt omgegaan is belangrijk voor de economie. Investeringen duwen de economie vooruit. Het zijn niet de banken, maar meestal mensen die kapitaal steken in gedurfde ondernemingen. Dat moeten we niet afstraffen. Wel kunnen we kijken naar vermogen dat wordt weggesluisd of geïnvesteerd in hefboomfondsen of derivaten."