Direct naar artikelinhoud

Lucide dromen in 5 stappen

Zelf regisseur worden van je dromen? Zo doe je dat.

Slaap lang en goed. We dromen het meest in de laatste fase van de slaap. Wie al na zes uur slaap de zoemer van de wekker hoort, zal moeilijk in een droomslaap komen. Uitslapen in het weekend is een uitgelezen moment om lucide te dromen.

Vraag je meerdere keren per dag af: droom ik nu of gebeurt dit echt? Tijdens het ontbijt, een vergadering, het fietsen. Zo vergroot je de kans dat je jezelf die vraag 's nachts ook stelt in een droom. Word je op dat moment achtervolgd door een gigantische kubusvormige kanarie, dan zul je eerder beseffen dat je aan het dromen bent.

Waar wil ik vannacht over dromen? Stel jezelf die vraag vlak voor je in slaap valt en beantwoord ze met zo veel mogelijk details.

Maak er een gewoonte van om direct na het ontwaken op te schrijven wat je hebt gedroomd. Zo beklijven dromen beter, en dus ook lucide dromen.

Besef je tijdens een droom dat je droomt? Probeer dan in beweging te blijven en interacties aan te gaan met de droom. Kijk niet alleen naar die deur, maar doe ze open. Staar niet alleen naar die Hollywood-ster, maar spreek hem of haar aan. De 'actie' zorgt ervoor dat de droom helder blijft en langer duurt.