© bfm

Schutter vraagt vrijspraak voor fatale schietpartij in drugsmilieu

De advocaten van Boualam Chih (25), die twintig jaar cel riskeert voor de moord op Hicham Yachou (30) en de moordpoging op zijn neef Mourad (31), hebben de vrijspraak gepleit. “Uit de camerabeelden blijkt duidelijk dat hij en zijn broer werden aangevallen. Hij handelde uit wettige zelfverdediging”, aldus de verdediging.

De feiten speelden zich af in het drugsmilieu. Boualam had bij Mourad een kilo cocaïne op krediet gekocht. De beklaagde had de opbrengst vergokt en kon Mourad niet betalen. Die schakelde zijn neef Yachou in als brute kracht. Boualem en zijn familie werden meermaals bedreigd.

“Op 28 oktober 2014 - twee dagen voor de feiten - werd hij uit een frituur gesleurd en kreeg hij een pistool tegen zijn hoofd. Hij betaalde diezelfde dag nog 5.050 euro, maar het was niet genoeg”, pleitte Matthias Leys.

Op 30 oktober 2014 kwam het opnieuw tot een confrontatie. Boualam en zijn broer Mohammed (21) stonden op het kruispunt van de Pothoekstraat met de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen voor het rode licht te wachten. Hicham, die samen met Mourad voor hetzelfde licht stond, merkte de wagen van de broers op en vloog erop af.

Camerabeelden

“Op de camerabeelden van dat kruispunt is duidelijk te zien dat Hicham iets vasthad. Hij sloeg op hun auto en probeerde de deuren te openen. Hij zette zich op de achterbank en viel hen met een hard voorwerp aan. Boualam greep naar zijn wapen en schoot zonder te kijken over zijn schouder. Twee schoten in een fractie van een seconde”, stelde Kris Luyckx. Hicham werd geraakt in de rechterflank en overleed. Mourad, die intussen ook aan de auto stond, bleef ongedeerd.

Boualam ontkende dat hij de neven wilde doden en handelde volgens zijn advocaten uit wettige zelfverdediging. Ondergeschikt pleitten ze dat de slachtoffers de feiten hadden uitgelokt. Dat Boualam een kogelvrije vest had gedragen, ontkenden ze.

Broer Mohammed staat mee terecht, maar voor hem vorderde het openbaar ministerie de vrijspraak. “Terecht, want hij wist niets van dat wapen af”, stelde advocaat Carl Slabbaert.

Vonnis op 5 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER