Direct naar artikelinhoud

Kwetsuren geven je kracht

Fotografe Klaartje Lambrechts keek achterom, naar wonden uit het verleden, bij het maken van deze breekbare en toch krachtige fotoreeks.

Alsmaar in beweging blijft het zeer achter", zo dichtte Kris Van Riet bij de reeks ReWound van fotografe Klaartje Lambrechts, maar wat je ziet is stilstand. Verstilling. Blijven staan bij wat pijn deed en soms onzegbaar is. Het beeld dat bevriest en dat doet nadenken: "Am I my injuries?", vraagt de fotografe zich af.

We zien bleke beelden. Een jonge vrouw met sporen: een lijn op de rug, vlekjes in het aangezicht, de blik verstopt achter handen. En altijd lijnen, lijntjes eigenlijk, die het verleden oproepen en daar dan weer de kracht uit halen. Klaartje Lambrechts zegt: "Mijn beelden ontstonden uit mijn eigen verhaal, het is de reflectie erop, maar het is niet louter persoonlijk. Iedereen heeft kwetsuren, net als ik, maar uit wat je overkomt kun je kracht putten." De foto's van Klaartje Lambrechts hangen in de eyeLoco Gallery in Berchem en aan witte muren zullen de witte beelden in groter formaat de kijker zuigen naar die spatjes, die lijnen en naar hoe die er kwamen. Wat dan weer kans geeft zelf te na te denken over eigen verwondingen. "Niks is aan het toeval overgelaten", schrijft de fotografe op haar website. "Alsof je in het terugkijken nog altijd nood voelt om het verleden te controleren." Dat kan niet, vooruitkijken wel, met Dostojevski als leidraad: "The greatest happiness is to know the source of unhappiness."

ReWound van Klaartje Lambrechts is nog tot 9 oktober te zien in eyeLoco, De Brouwerstraat 5, Berchem. Info op klaartjelambrechts.com of eyeloco.eu