Direct naar artikelinhoud

Attitude sollicitanten primeert op diploma

Mentaliteit en werkbereidheid worden door werkgevers als stukken belangrijker beschouwd dan de gepaste opleiding of het juiste diploma. Dat blijkt uit een enquête van het NSZ.

Van de ondervraagde ondernemingen vindt 94 procent attitude en de bereidheid om te werken en te leren op de werkvloer belangrijk. Amper 6 procent verkiest de juiste kwalificaties boven de juiste ingesteldheid. Inzet en de zin om te werken vinden werkgevers veel relevanter, zo blijkt uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 485 kmo's.

Nagenoeg de helft (48 procent) wil gerust een of meerdere jongeren aanwerven die de schoolbanken net verlaten hebben. "Ondernemingen willen bovenal mensen die de handen uit de mouwen steken, leergierig zijn, initiatief tonen en, als het nodig is, een tandje bijsteken", weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Niet dat een diploma niets meer voorstelt, maar het is voor kmo's belangrijker dat hun nieuwe rekruten uit het juiste hout gesneden zijn."

Jongeren zonder relevante werkervaring kunnen wel degelijk op kansen rekenen bij kmo's. Van de kmo's die pas afgestudeerden in dienst willen nemen, doet 39 procent dat omdat ze jongeren nog helemaal kunnen vormen en opleiden, wat bij werknemers met ervaring elders vaak minder het geval is. Van de ondernemingen zou 26 procent jongeren zonder werkervaring rekruteren omdat ze minder kosten, terwijl 12 procent dat doet omdat ze jongeren sowieso een kans willen geven.

Jongeren moeten wel oppassen met wat ze op diverse sociale media posten om hun kans op de arbeidsmarkt niet te verkijken. Meer dan de helft van de ondervraagde ondernemingen (54 procent) zoekt immers informatie over hen op via Google, Facebook en dergelijke. De meeste ondernemingen houden ook rekening met de informatie die ze online tegenkomen.