Direct naar artikelinhoud

Boeckmans strandt op zucht van zege

Tien centimeter, meer scheelde het niet of Kris Boeckmans had de derde rit in de Dauphiné gewonnen. De Lottosprinter moest vrede nemen met de tweede plaats.

Geklopt? Neen, zegt Kris Boeckmans, en hij neemt er het wielerwoordenboek bij. "Geklopt ben je wanneer je de sprint aangaat en er voor de meet een andere renner je voorbijschiet." En dat was gisteren, bij de derde etappe in het Critérium du Dauphiné met aankomst in het bloedhete Le Teil, niet het geval. Boeckmans schoot zelf naar voren, in een laatste krachtinspanning om de Duitser Nikias Arndt van de ritzege te houden. De Belg vloog over de Duitser, maar helaas was dat voorbij de streep. Tweede, jammer.

Kris Boeckmans is de nieuwe sprinter van de Belgische Lottoploeg. De voorbije jaren reed hij bij Vacansoleil. Boeckmans maakte faam in de zesde etappe van de Tour 2012 met aankomst in Metz, toen hij in volle sprint een bocht miste en haast het publiek inzeilde. Boeckmans haalde zich daarmee de woede van André Greipel op de hals. "Never ever go in my train again, you amateur", sms'te Greipel. "Kom nooit meer in mijn trein, amateur."

Hoe raar kan het gaan. In de voorbije Ronde van België was Kris Boeckmans locomotief van... André Greipel. In die ronde pakte Greipel één ritzege. Met dank aan Boeckmans. Zelf werd Boeckmans een keer vijfde.

Chaotisch

Het was daar dat het plan werd gesmeed om van Boeckmans de Lottosprinter in de Dauphiné te maken. "Wow, wat ben jij sterk, zei Jürgen Roelandts daar tegen mij. In de Dauphiné werken we voor jou. Dat maakt indruk", zei Boeckmans gisteren.

Bij de start dinsdagmorgen in Ambert kreeg Boeckmans het marsorder om voor de ritzege te gaan. Het plan was mooi, de uitvoering chaotisch. Bij de laatste rotonde schoof Roelandts naar voren. Toen hij omkeek, links en rechts over zijn schouder, was er geen Boeckmans te zien. Boeckmans zette het toch nog min of meer recht en werd tweede. "Heel goed, maar heel spijtig", zei ploegleider Herman Frison. Tien centimeter, meer scheelde het niet. Boeckmans: "Ik had liever nog eens gewonnen. Maar mijn zelfvertrouwen blijft intact."