Direct naar artikelinhoud

Bruno Tobback vindt kritiek van Groen 'zielig'

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback laat de striemende kritiek van zijn Groencollega Wouter Van Besien niet aan zijn hart komen. 'Wie wil besturen kan niet al zijn dromen waarmaken.'

"Het verschil met en zonder de sp.a in de regering lijkt me nogal duidelijk. De vorige regering, met exact dezelfde samenstelling, alleen zonder ons, wilde alle kerncentrales tien jaar langer openhouden. Wij sluiten ze nu ondubbelzinnig, waarvan twee op heel korte termijn. Dus eerlijk gezegd voel ik me nogal op mijn gemak met wat de sp.a gerealiseerd heeft."

Nee, de sp.a-preses is niet onder de indruk van de open brief die Wouter Van Besien afgelopen zaterdag in deze krant schreef. Van Besien hekelde daarin het feit dat sp.a ermee heeft ingestemd om Tihange 1 open te houden tot 2025, terwijl Bruno Tobback enkele dagen eerder nog had gezegd dat hij alle kerncentrales zo snel mogelijk wilde sluiten. Later verdedigde sp.a die beslissing met het argument dat anders het licht uitgaat en dat het goedkoper zal zijn. Dat zit Van Besien al helemaal dwars. "Onversneden leugens en dat weet jij even goed als ik", richtte hij zich tot de socialistische voorzitter.

"Kijk, ik ben er persoonlijk nog steeds van overtuigd dat ook Tihange 1 effectief gesloten kan worden", reageert Tobback. "Maar zowel de energieregulator Creg als de administratie van het ministerie voor Energie zegt dat daar risico's mee gepaard gaan. Ik zou het risico nog steeds genomen hebben, maar ik ben niet de hele regering." Tobback wil "die discussie ten gronde" gerust voeren met Van Besien, reikt hij de hand, "maar dan wel met echte argumenten."

De Groenvoorzitter meent in zijn brief ook dat sp.a de geloofwaardigheid van de hele progressieve politiek op de helling zet. "Een zielige opmerking", vindt Tobback. "Wie wil besturen moet accepteren dat je niet al je dromen kan waarmaken. De beste stuurlui staan altijd aan wal, maar ze gaan nergens naartoe. Wij hebben nu eindeloos veel meer gerealiseerd dan destijds met de groenen in de regering. Toen bleef alles hypothetisch, nu sluiten we effectief centrales. Het is zielig als Van Besien die overwinning zelfs niet wil zien."