Direct naar artikelinhoud

Antisemitisch congres met omstreden Franse komiek

Het omstreden Kamerlid Laurent Louis organiseert morgen een antisemitisch congres in Brussel. Blikvanger is de Franse komiek Dieudonné, wiens show verboden is in zijn thuisland.

Waar het Eerste Europese congres van de dissidentie, zoals de manifestatie officieel heet, zal plaatsvinden, wordt pas enkele uren voordien bekendgemaakt aan de mensen die een plaats gereserveerd hebben.

Verschillende deelnemers hebben in Frankrijk al veroordelingen opgelopen, zoals de publicisten Alain Soral, Johan Livernette, Kémi Séba en de komiek Dieudonné. Vooral de quenelle van Dieudonné zorgt voor ophef. Het gebaar is een variant van de nazigroet. Het is niet bekend of Dieudonné ook effectief zal opdagen morgen. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) laat weten dat ze zijn dossier van dichtbij opvolgt. Mogelijk komt er een manifestatieverbod.

Jozef De Witte, de directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR), heeft twijfels bij zo'n verbod. "Er is in 2012 al eens op voorhand een klacht ingediend tegen een show van Dieudonné. Maar het parket moest die toen laten vallen. Het is niet mogelijk om iemand te veroordelen op basis van wat hij zou kunnen gezegd hebben." Volgens De Witte is het beter om de politie vaststellingen te laten doen en daarna eventueel te vervolgen.

Uit een bevraging van het Europees Bureau voor de Grondrechten uit 2013 blijkt dat 77 procent van de joden in België antisemitisme als een groot probleem ervaren. "Het gaat hier over perceptie", vervolgt De Witte. "Perceptie is zeker en vast belangrijk, maar zegt niet alles."

De voorbije jaren zijn het aantal meldingen bij het CGKR rond antisemitisme ongeveer gelijk gebleven. Een derde van de meldingen gaat over uitspraken over het internet. Het gaat zelden over fysiek geweld.