Direct naar artikelinhoud

'Superpolitie' moet voortaan wereldleiders beschermen

Bij de Staatsveiligheid moeten alle 60 personeelsleden van de dienst close protection weg. Dat is de groep die ministers en wereldleiders beschermt tegen mogelijke aanslagen. Een superkorps van 120 mensen bij de politie moet de dienst vervangen.

Hun groep werd niet bij naam genoemd, maar dit weekend zaten ze wel volop in het nieuws: sinds de uitlevering van terrorist Nizar Trabelsi vorige week beschermt en bewaakt de afdeling close protection een hele reeks ministers, ex-ministers en magistraten de klok rond (zie kader).

Zestig man sterk is deze groep specialisten van de Staatsveiligheid. Ze moeten daar allemaal weg. Er wordt gewerkt aan een oplossing binnen de politie. Daar bestaat vandaag ook al een kleinere club van politiemensen met min of meer dezelfde opdrachten. Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken schakelt hen in bij een mogelijke dreiging.

Binnenlandse Zaken bevestigt het bestaan van het dossier. "De verhuizing van de leden van de Staatsveiligheid naar de politie kadert in de optimalisatie van de politie en het kerntakendebat", zegt Ingrid Van Daele, woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH).

"Zowel de Staatsveiligheid als de politie zijn vragende partij voor de nieuwe regeling. Close protection is immers geen kerntaak van de Staatsveiligheid."

"Wij vinden het vreemd dat een volledige afdeling verdwijnt", zegt Anne-Marie Vansichen van vakbond Sypol. "Anderzijds kunnen we natuurlijk niet tegen het efficiënter maken van zowel de Staatsveiligheid als de politie zijn. Ons is verteld dat er een soort van superkorps van 120 mensen zal worden gecreëerd bij de politie zodat alle protectie - behalve puur militaire zaken - in hun handen komt te liggen. Binnen de Staatsveiligheid is er ook heel weinig budgettaire ruimte. Het budget van onze close protection voor mensen en een vloot van geblindeerde en gepantserde auto's zal mee verhuizen naar het budget van de politie."

Streefdatum voor de verhuizing: 1 april volgend jaar. "Momenteel worden alle modaliteiten van de overdracht onderzocht op het vlak van statuten, functies en organisatie", klinkt het bij Milquet.

"We hopen dat er snel duidelijkheid komt, maar we betwijfelen of 1 april haalbaar is", zegt Vansichen. "Het is duidelijk dat onze mensen minstens een evenwaardig statuut moeten krijgen als vandaag."

Eén statuut

"Zo'n verhuizing is politiek gezien een makkelijke beslissing. Dat ook in de praktijk brengen is veel moeilijker", stelt Vansichen. "Kijk naar het veiligheidskorps, dat gevangenen onder andere overbrengt van de gevangenis naar het gerechtsgebouw. Dat is een mengelmoes van burgers, ex-militairen en ex-politiemensen. Een puinhoop. Ik denk dat voor het superbewakingskorps één statuut moet komen."

Volgens Vansichen heerst er veel onzekerheid bij de leden van close protection. Dat bevestigt Gert Cockx van politievakbond NSPV. "Verschillende leden van de Staatsveiligheid hebben zich intussen aangesloten bij onze vakorganisatie. We zijn ongerust omdat de uitvoering van het plan niet loopt zoals vooropgesteld. De wetteksten zouden begin vorige maand klaar zijn, maar dat was niet het geval."