Direct naar artikelinhoud

Omega Pharma-QuickStep snelt naar wereldtitel ploegentijdrijden

De Belgen hebben een superstart genomen op het WK wielrennen. Op de openingsdag stuwden Boonen en Vandewalle een imponerend Omega Pharma-QuickStep mee naar de wereldtitel. Philippe Gilbert pakte op amper drie seconden zilver met zijn BMC.

Vier keer glinsterde gisteren Belgische eremetaal in de Nederlands-Limburgse zon. Want Jessie Daams voegde er met AA Drinks nog een bronzen plak bij in de ploegentijdrit voor vrouwen. Lang geleden dat ons land op een WK zo gezwind uit de startblokken schoot. Een vaststelling die natuurlijk met een korreltje zout te nemen valt. Deze discipline is natuurlijk niet de belangrijkstevan het WK, maar toch, als mentale boost kon het tellen voor onze speerpunten Boonen en Gilbert.

Brabançonne

Drie luttele seconden gaapten in Vilt tussen goud en zilver. Of beter, een 'Caubergje' verschil. Waar Gilbert en co even moesten wachten op hun cruciale vierde pion Taylor Phinney, overleefden Boonen en zijn vijf ploegmaats au grand complet. De kracht die uitging van zijn team was indrukwekkend. En of er prestige aan vastkleefde. Na het schallen van de Brabançonne werd een stevig feestje gebouwd bij de ploeg van Lefevere. Aan de overkant overheerste ontgoocheling. Getuige de spontane vloek die aan een van de teamleden ontsnapte.

Het klappen niet waard, denkt u misschien. Boonen zag dat even anders. "Ik plaats deze titel zeer hoog. Minstens op hetzelfde niveau als mijn triomfen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix."

Als in Valkenburg één ding duidelijk werd, is dat die wereldtitel ploegentijdrijden niet gratis te verkrijgen valt. Hier gaan maanden keihard werken aan vooraf. "Plus een mentaliteitswijziging", vulde Boonen aan. "Tijdrijden is niet bepaald onze dada in België. Je moet dit echt willen."

Ook Gilbert wilde het, zonder enige twijfel. Maar één collectieve fout na een quasi perfecte tijdrit deden hem en zijn BMC-maats de das om. Gilbert troostte zich dan maar met het feit dat hij op zijn tiende prof-WK eindelijk eens tot scoren kwam. "Dit is mijn allereerste medaille ooit. Iets om te koesteren."

Ambitie

En met het prima gevoel dat hij aan de Caubergbeklimming had overgehouden. Iets waar hij overigens geen conclusies aan vast wilde koppelen met het oog op de titelstrijd van aanstaande zondag. "Ik ben nog niet bezig met dat WK. Dat zal ik pas na dinsdag doen."

Dan was Boonen, ook al rondde hij de Cauberg op de limiet, iets explicieter. "Ik kan wereldkampioen worden."