Direct naar artikelinhoud

Crisis in het peloton: fors inleveren of stoppen

Inleveren of stoppen. Voor de renners die nu nog naar een contract op zoek zijn, lijkt er geen andere keuze. Want de plaatsen zijn schaars en de concurrentie is groot. Alleen voor de toppers slaat de crisis niet toe.

Als Björn Leukemans volgend jaar bij de nieuwe Wantyploeg wil koersen, moet hij driekwart van zijn loon inleveren. Zo is het contractvoorstel dat hij van manager Jean-François Bourlart en van sportief leider Hilaire Van der Schueren heeft gekregen. Leukemans bedankt er liever voor. "Voor één vierde van mijn loon ga ik niet een heel jaar trainen, honger lijden en mijn leven riskeren om vooraan te zitten", zegt hij. Eén dag later klinkt Leukemans minder scherp. Er wordt nog altijd gesproken met Wanty, zegt hij. "We zitten er kort bij."

Ook Leukemans beseft dat er ingeleverd moet worden als hij volgend jaar renner wil blijven. Dat geldt niet alleen voor hem. Het geldt voor iedereen die nu nog op zoek is naar een ploeg. "Als er zes ploegen verdwijnen, dan moet je inbinden. Dat kan volgend jaar weer anders zijn. Wanneer er bijvoorbeeld zes ploegen zouden bijkomen. Maar ik zal niet koersen voor om het even welke prijs. Ik moet me goed voelen, het gevoel hebben dat er te werken valt."

Het wil niet zeggen dat een groot deel van het peloton volgend jaar met de armoedegrens flirt. Van 100.000 euro bruto is het gemiddelde rennersloon in een WorldTourploeg tien jaar later naar 264.000 euro gestegen. Dat gemiddelde dreigt volgend jaar wel fors minder te worden. Manager Paul De Geyter raadt zijn renners niettemin aan zich neer te leggen bij de nieuwe situatie. "Het is erg belangrijk om dit crisisjaar te overleven. Wie volgend jaar geen plaats heeft in het peloton, mag een punt zetten achter zijn carrière. Het is beter nu de schade te pakken dan vast te houden aan het huidige loon."

De Geyter rekent het nog snel even voor. Er zijn nog 25 plaatsen vrij, 125 renners zijn nog op zoek naar een ploeg. Dat is vijf renners voor één plaats. Bovendien is de strijd ongelijk. De Geyter: "Je hebt de renners van Euskaltel en Sojasun. Die ploegen houden op te bestaan, maar de renners krijgen hun contract doorbetaald. Zij brengen dus geld mee. Dat trekt de marktsituatie scheef."

Een renner in dezelfde situatie is Thomas De Gendt. De Gendt heeft nog een contract tot 2014, maar hij heeft niet langer een ploeg. Vacansoleil houdt namelijk op te bestaan. Het team liet eerst weten dat het alle lopende contractverbintenissen zou naleven. Daar is De Geyter nu veel minder zeker van. "Ik hoop dat Daan Luyckx(manager van Vacansoleil, red.)dat contract respecteert. Maar aan de andere kant: is dat geld wel voorhanden, vraag ik me af? Je kunt een kei niet z'n vel af doen."

Toch blijft De Geyter vertrouwen hebben in een goede afloop. "Als we zeker zijn dat het geld van Vacansoleil er komt, kunnen we voor Thomas nog een mooi contract onderhandelen. We blijven optimist."