Direct naar artikelinhoud

'Verwijdering anderstalige boeken is verdacht'

Op enkele kinderboeken na zijn er geen Arabische en Turkse boeken meer te krijgen in de Antwerpse openbare bibliotheken. 'Onbegrijpelijk en verdacht', zegt de migrantengemeenschap.

"Er zit geen ideologisch motief achter de beslissing om die anderstalige boeken te verwijderen", beklemtoont woordvoerder Roel Veyt namens schepen van Cultuur Philippe Heylen (CD&V). "Deze beslissing behoort tot de autonomie van de bibliotheken. De dag dat een schepen van Cultuur zich moeit met een bibliotheekcollectie, zitten we in een gevaarlijke tijd."

De beslissing om Turkse, Arabische en Russische boeken te verwijderen uit de Permekebibliotheek in Antwerpen(DM 25/9), zorgt wel voor beroering. "Onbegrijpelijk en verdacht", zucht Mohammed Chakkar, voorzitter van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen. "Dit lijkt een poging om talen letterlijk weg te denken. Turks en Arabisch behoren tot de meest gesproken talen in Antwerpen."

Contrast met Gent

In totaal gaat het over enkele honderden titels die uit de bibliotheek werden weggehaald. Ook in de andere filialen blijft het aanbod Arabische en Turkse boeken beperkt tot enkele, vaak tweetalige kinder- en jeugdtitels van het typeNijntje.

"De verwijderde boeken zijn aangekocht in de jaren tachtig en negentig, en er zat sleet op", zegt woordvoerder Roel Veyt. "Tegenwoordig lag de uitleenfrequentie van de boeken vrij laag." De vraag hoe vaak de boeken precies ontleend werden, kon niet beantwoord worden.

Nieuwe aankopen van Turkse of Arabische boeken zitten er niet in. Voor de 25 procent anderstalige boeken die een openbare bibliotheek mag aanbieden, concentreert Antwerpen zich op Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans en Portugees.

Het beleid in Antwerpen steekt af tegen dat in andere grote Vlaamse steden. Gent biedt in zijn bibliotheken boeken aan in negen talen, waaronder ook het Turks (432 boeken), Russisch (298) en Arabisch (257). Boeken in die talen worden relatief weinig ontleend. In hoofdbibliotheek Zuid werden in 2012 361 Turkse boeken voor volwassenen uitgeleend en 294 bij de jeugd.

In de Nederlandstalige bibliotheken in Brussel zijn boeken in meer dan zestig talen verkrijgbaar. "Met die collecties wordt flexibel omgesprongen", zegt woordvoerster Eva Drees. "Onze Turkse boeken concentreren we bijvoorbeeld in Sint-Joost, waar een groter publiek zit." De Vlaams-Brusselse bibliotheken bieden in totaal 804 boeken aan in het Turks en 231 in het Arabisch.