Direct naar artikelinhoud

'Ik wil mijn norm terug'

Econoom Wim Moesen (KU Leuven) claimt zijn Moesen-norm terug. Hij is niet te spreken over de 'ruwe' interpretatie van N-VA, die een nominale bevriezing van de overheidsuitgaven predikt.

Stel: je economische theorie wordt verkeerd geïnterpreteerd. Bovendien wordt ze in een norm gegoten die de verkiezingsdebatten voor 25 mei zal domineren. Dat is precies wat Wim Moesen, emeritus professor publieke financiën, overkomt.

In de aanloop naar de verkiezingen viste N-VA zijn pleidooi op om de overheidsuitgaven minstens twee jaar te bevriezen. N-VA maakte van de 'Moesen-norm' de basis van haar economische programma. Tot frustratie van de geestelijke vader.

Moesen: "De manier waarop N-VA wil snijden in de overheidsuitgaven is veel te ruw. De partij pleit voor een nominale bevriezing van die uitgaven. Dat betekent dat we volgend jaar geen eurocent meer mogen uitgeven dan dit jaar. Maar dan houd je geen rekening met het feit dat het leven duurder wordt.

"Ik heb er altijd voor gepleit de uitgaven van de overheid wél te indexeren. Anders moet je veel te hard snijden in de uitgaven. Als je niet indexeert, breek je eigenlijk af."

U pleit zelf toch voor een zachte limiet op de uitgaven?

"Ik wil een limiet zetten op de totale factuur van de overheid, niet op elke uitgavenpost. Als je enkel op de totaalfactuur een limiet zet, kun je bijvoorbeeld meer geld uitgeven aan de pensioenen, maar besparen op andere domeinen."

Is N-VA niet bereid om te schuiven in de budgetten?

"Ja, maar de partij beperkt de overheidsuitgaven op een veel brutere manier dan ik het zou doen."

Kunt u zich vinden in het 3D-verkiezingsplan van CD&V? Die partij laat wél een indexering toe.

"Het 3D-plan is geen wiskunde, maar 'giskunde'. CD&V zegt bijvoorbeeld dat de Vlaamse en federale overheid 9,9 miljard euro gaan besparen, maar vermeldt niet hoe. De partij gaat uit van een lage rentevoet de komende jaren, terwijl die eerder zal stijgen dan dalen.

"En de loonkostenvermindering die CD&V voorstelt, zou er pas vanaf 2016 komen. Waarom stelt de partij dat twee jaar uit, als het om een budgetneutrale maatregel gaat?"

Kortom: afschaffen die economische verkiezingsplannen?

"Dat niet, integendeel. CD&V heeft een verdienstelijke poging gedaan om de verkiezingsdebatten te objectiveren. Ik hoop dat de andere partijen hetzelfde doen."