Direct naar artikelinhoud

Cafébrand lijkt werk van stipte pyromaan

Een onbekende heeft gisterochtend brand gesticht in het Kortrijkse danscafé La Bola. Het is de derde keer in korte tijd dat een bar in de streek in de as wordt gelegd. En dat telkens in de nacht van maandag op dinsdag, omstreeks 3 uur. Het werk van een (stipte) pyromaan, vermoedt het parket.

Voor danscafé La Bola, het voormalige Rock Paradise, kon dinsdagochtend geen hulp meer baten. De brandweer had alle moeite van de wereld om de vlammenzee te blussen. Er was dan ook sprake van verschillende brandhaarden.

Brandweerkapitein Jan Leenknegt: "Toen we iets na 3 uur aankwamen, zagen we vooraan een dikke rookontwikkeling, achteraan sloegen de vlammen al uit. We hadden drie ploegen nodig om een uitbreiding van de brand te voorkomen." La Bola, een complex van zo'n 500 vierkante meter, brandde volledig uit. Niemand raakte gewond. Het danscafé was enkel in het weekend open.

Caféhouders in en rond Kortrijk zijn er niet gerust in. Zeker nu blijkt dat de brand aangestoken was. De afgelopen weken gingen er al drie bars in de regio in vlammen op. Eveneens in verdachte omstandigheden. Half september stond nachtclub Moorea in Wielsbeke in lichterlaaie. En ook van café A Coté in Waregem blijven er enkel wat verkoolde restanten over na een felle brand vorige week. Opvallend: A Côté en de Moorea werden tot voor kort uitgebaat door dezelfde vennootschap R159.

Nog opvallender: de drie branden vonden telkens plaats op dinsdagochtend, om 3 uur. "Net iets te toevallig om nog toeval te zijn", zegt Tom Janssens van het Kortrijkse parket. Het gerecht vermoedt dat er een pyromaan aan het werk is. Waarom de brandstichter het op cafés heeft gemunt is niet duidelijk. "We zijn nog voorzichtig. Er lopen momenteel drie onderzoeken bij het parket. Het is nu aan ons om aan te tonen dat er een verband bestaat tussen de drie zaken."